Nemocnice podala trestní oznámení na „pomlouvače“, kritiky ředitele

Kyjov - Vedení kyjovské nemocnice podalo další trestní oznámení na zdravotníky, kteří podle něj šíří nepravdivé zprávy o snižování kvality lékařské péče, o omezování lékařské péče, a o tom, že jsou nejkvalitnější a nejaktivnější zaměstnanci přeřazováni na méně kvalifikované posty, propouštěni, přehlíženi nebo zastrašováni. Vyhrocuje se tak napjatá situace v zařízení, která přišla s nástupem nového ředitele Josefa Pejchla. Ten ale propustil již několik lékařů. K posledním patří i  jeho nejhlasitější kritik - psychiatr Jaroslav Kliment.

Jeho propuštění zdůvodňuje nemocnice porušováním pracovní kázně a ztrátovostí jeho ambulance. V žádném případě se však podle nich nejedná o šikanu, ale o logickou reakci na sérii pochybení, na které se přišlo při auditu. „Například za sedm měsíců byla překročena preskripce léků o neuvěřitelných 435 tisíc Kč a na receptech propsal 2.374.425,- Kč, což je 4,25% všech předepsaných léků v nemocnici. Navíc je jeho ambulance jen za letošní rok ve ztrátě 119.171 Kč a v roce 2010 to bylo za stejnou dobu téměř čtvrt milionů korun, na což byl lékař opakovaně písemně upozorněn,“ uvedl ekonomický náměstek ředitele David Koribský. „Ve své soukromé ambulanci v Hodoníně nejspíše takto špatně nehospodaří,“ dodal náměstek Koribský.

Jenže právě Kliment patří k jedněm z nejhlasitějších kritiků současného vedení a pravděpodobně skončí mezi těmi, na něž nemocnice podá trestní oznámení. „Ještě jsem výpověď nedostal, ale chápu, proč se mě potřebuje pan ředitel zbavit. Patřím totiž k té nejradikálnější skupině kritiků, kteří se s ním zpočátku po jeho příchodu do nemocnice snažili spolupracovat. Než jsme ale zjistili, že zdravotnictví nerozumí a veškerá komunikace končí výhružkami z jeho strany,“ uvedl psychiatr Kliment.

kyjovská nemocnice
Zdroj: ČT Brno

Nad důvody, které nemocnice uvedla k jeho propuštění, se jen usmívá. „Jsou to záminky. Jak by mohla být péče o psychiatrické pacienty zisková?,“ odpovídá otázkou Kliment. Nárůst předepsaných léků zdůvodňuje zvýšeným počtem pacientů, kterých jen za loňský rok přibylo o 700. „A tak, jak přibývá pacientů, přibývá samozřejmě nákladů na léky, které jim jako lékař musím předepsat,“ vysvětlil Klimeš. Každý ředitel nemocnice musí být podle Klimenta schopen v tomto jednat s pojišťovnami, které udávají limity zdravotní péče. „A to podle mě pan ředitel Pejchl neumí nebo se mu to nechce dělat, tak raději psychiatrickou ambulanci v nemocnici zruší,“ dodal Kliment.

Na Hodonínsku jsou přitom pouze čtyři psychiatři a jeden bude se svojí praxí dokonce končit. Jen v Kyjovské nemocnici se s psychiatrickou diagnózou přitom léčí celkem 2800 pacientů. Pro ně chce ředitel Pejchl najít náhradního psychiatra, který by pro nemocnici pracoval externě. „Je to ale bláznivý nápad. další psychiatr se tady sháněl roky a nesehnal. Prostě nejsou, takže psychiatrická péče spíše zanikne,“ míní Kliment

Sám ředitel se příliš k problémům ve své nemocnici rozpovídávat nechce a doufá, že trestní oznámení na zdravotníky pomůže atmosféru v nemocnici vyčistit. „Dlouho jsme se snažili s těmito lidmi komunikovat, což ale k ničemu nevedlo. Dále se již nenecháme sprostě urážet a lživě osočovat. Řada jejich vyjádření je neslušná a protiprávní,“ uvedl. Žalovat chce ty pracovníky, kteří se rychle začali seskupovat v nově založené odborové organizaci. „Budeme po nich žádat nejen omluvu, ale i finanční odškodnění v řádech statisíců,“ dodal Pejchl.

Případný soudní spor s „pomlouvači“ je podle něj veden především proto, že nepravdivé zprávy mohou vyvolat obavu obyvatelstva Veselska a Kyjovska, že je nemocnice neschopná poskytovat kvalitní péči. „Pokud představitelé Nemocnice Kyjov se svými žalobami uspějí a vysoudí za lživá tvrzení finanční odškodnění, darují je nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek při fakultní nemocnici v Brně, který dlouhodobě pomáhá dětem s rakovinou,“ dodal za ředitele mluvčí kyjovské nemocnice Tomáš Zdechovský.