Soud znovu otevřel případ vraždy obchodníka s LTO

Brno - Šestnáct let starou vraždou podnikatele Marka Lehkého, která nebyla doposud vyjasněna, se bude znovu zabývat Krajský soud v Brně. V případu figurují tři muži - Milan Šišma, Jiří Večeř a Jan Marcinek. Soud je přitom už čtyřikrát zprostil obžaloby kvůli nedostatku důkazů. Oběť byla zapletená do obchodů s lehkými topnými oleji a zahynula při výbuchu 30. března 1995 v Kvasicích na Kroměřížsku.

Všichni tři jmenovaní obžalovaní se dnes k soudu dostavili. Jiřího Večeře a Milana Šišmu přivedla k soudu policejní eskorta v poutech, oba si už totiž jeden trest za nájemnou vraždu odpykávají. Třetí obžalovaný Jan Marcinek, který měl vraždu vykonat, přišel sám. Všechny tři už čtyřikrát krajský soud obžaloby zprostil pro nedostatek důkazů. Čtyřikrát ale odvolací Vrchní soud v Olomouci případ vrátil k novému projednání.

Celý příběh se stal už v roce 1995. Zavražděný Marek Lehký i všichni tři obžalování byli tenkrát zapleteni do podnikání s motorovou naftou, kterou vydávali za lehké topné oleje. Kvůli díře v zákoně tenkrát státu utekly miliardy na daních a podnikatelé na tom dobře vydělávali.

Nájemná vražda, nebo sebevražda? Ani znalci netuší

V roce 1995 na jednoho z podnikatelů Marka Lehkého zřejmě někdo připevnil tříkilovou výbušninu a na dálku ji odpálil. Klíčovým byl v tomto případě svědek a obžalovaný Jiří Večeř, který před deseti lety vypověděl, že vraždu si u něj objednal Šišma a vykonal ji Marcinek. Marek Lehký se totiž zapletl do dluhů, které nesplácel, a tak ho kolegové chtěli odstranit, „aby jim už nedělal ostudu“. Od té doby ale Večeř nevypovídá a najednou vše popírá. Stejně tak ostatní obžalovaní.

Další přímé důkazy nejsou a ani znalci si nejsou jistí, jak vlastně muž zahynul. Připouštějí dokonce, že mohl trhavinu odpálit sám a spáchat tak sebevraždu. Jeho ostatky byly explozí rozmetány do vzdálenosti až 50 metrů.

Šišma a Večeř byli v roce 2001 odsouzeni k mnohaletým trestům za zprostředkování vraždy dalšího muže, který byl takzvaným bílým koněm zapojeným do obchodů s lehkými topnými oleji. Státu těmito transakcemi v devadesátých letech vznikly obrovské škody na daních.

Soud bude pokračovat ve čtvrtek a pátek, kdy budou znovu vypovídat svědci.

Vydáno pod