Studenti protestovali proti zrušení židlochovického gymnázia

Židlochovice - Studenti židlochovického osmiletého gymnázia dnes na Moravském náměstí v Brně protestovali proti chystanému sloučení s gymnáziem v Hustopečích. Přestože kraj s tímto krokem počítá, Židlochovice stále bojují za svoji záchranu. A jejich snahy zřejmě nejsou úplně beznadějné. Plán optimalizace středních škol v Jihomoravském kraji znovu projednají krajští zastupitelé ve čtvrtek.

Po prázdninovém vyjednávání leží na stole jasný návrh. Dvaatřicet škol bude sloučeno do šestnácti. Mezi nimi i gymnázium v Židlochovicích, které by se mělo spojit s gymnáziem v Hustopečích. Fakticky tím ale zanikne, protože veškerá výuka se převede právě do Hustopečí. S tím se ale v Židlochovicích nechtějí smířit.

Dnešní protestní akce studentů na Moravském náměstí v Brně byla poslední možností, jak zvrátit současný plán takzvané optimalizace středních škol v Jihomoravském kraji. Ve čtvrtek budou optimalizaci projednávat krajští zastupitelé. Právě na jihomoravský krajský úřad dnes po skončení akce zástupci petici za záchranu školy odnesli.

Odpůrci slučování gymnázií se sešli na Moravském náměstí v Brně (zdroj: ČT24)

S rušením gymnázia nesouhlasí nejen učitelé a studenti

Rodiče studentů kvůli ochraně gymnázia založili už na začátku roku občanské sdružení. „Není jediný důvod, aby bylo naše gymnázium zrušeno. O školu je stále velký zájem a její absolventi patří k úspěšným,“ prohlásil v červnu organizátor protestů Jan Strouhal. Petici tehdy během šesti dnů podepsalo přes deset tisíc lidí.

Rodiče podporuje i místní samospráva. Svůj nesouhlas se zánikem židlochovického gymnázia, které by se podle návrhu kraje mělo do tří let přestěhovat do nedalekých Hustopečí, vyjádřilo 15 zástupců dobrovolného svazku obcí Region Židlochovicko. „Trváme na zachování osmiletého gymnázia v Židlochovicích, které je jedinou školou tohoto typu v regionu a pro svoji kvalitu je žádané,“ prohlásil za obce starosta Židlochovic Vlastimil Helma.

Odpůrci sloučení gymnázií mají v regionu silnou podporu
Zdroj: ČT24

Kraj chce slučováním škol ušetřit

Střední školy v kraji nemají dost žáků a další prognózy jsou ještě horší. Už teď jsou naplněny pouze ze 75 procent a v roce 2017 bude žáků jen polovina. Jihomoravský kraj chce proto kvůli slabším populačním ročníkům i finančním úsporám některé školy sloučit. Optimalizace se má dotknout dvanácti zařízení, ředitelé deseti škol ale s návrhem nesouhlasí. Argumenty mají nejrůznější – obsazenost škol, dostupnost pro žáky, ale i letitou tradici. A také omezování některých oborů, které by měl kraj podle jejich názoru spíše podporovat, a naopak.