Voda bude hrozit Podhradí další dva roky

Podhradí nad Dyjí – Povodí Moravy nestihne včas dokončit projekt protipovodňových opatření v Podhradí nad Dyjí, obec proto nejméně dva další roky nebude chráněna před velkou vodou. Přípravu zdržel spor o pozemek o rozměru 23 metrů čtverečních. Majitelé se ho odmítají vzdát, obec a Povodí Moravy, do jehož správy řeka Dyje spadá, se proto dohodly, že protipovodňová opatření se tomuto pozemku vyhnou. Úprava projektu ale nebude hotova tak rychle, aby bylo možné stavbu dokončit do roku 2013, dokdy musí být vyčerpána přidělená dotace. Podhradí tak bude muset dva roky čekat a potom o příspěvek znovu požádat.

„Teprve po dvou letech máme vykoupené pozemky na 1,5 kilometru dlouhém úseku. Chybí nám asi 200 metrů podél břehu u jednoho z jezů,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. „Nutně potřebujeme vykoupit 23 metrů čtverečních, ale majitelé tu část svého pozemku nechtějí prodat. Na pozemku si totiž chtějí postavit malou vodní elektrárnu,“ popsal problémy starosta Podhradí nad Dyjí Oldřich Tesárek (nez.).

Peníze budou až za dva roky

Česká televize se pokoušela majitele pozemku kontaktovat, ale nedočkala se žádné odpovědi. Podle starosty přesto majitelé stále s Povodím Moravy vyjednávají o možném řešení situace. Povodí na vleklá jednání prozatím zareagovalo přípravou změny projektové dokumentace. V případě potřeby by se betonová stěna vyhnula spornému pozemku. „Podle optimistických odhadů bychom mohli začít stavět v roce 2013, ale pouze pokud ministerstvo zemědělství vypíše další dotační titul na protipovodňová opatření. Samotná stavba potrvá zhruba rok,“ řekla mluvčí Slámová. Peníze ze současného dotačního titulu, který je platný do roku 2013, už Povodí pro Podhradí nezíská. Stavbu by totiž do dvou let nestihlo dokončit a vyúčtovat.

Starosta Podhradí nad Dyjí Oldřich Tesárek (nez.) o protipovodňových opatřeních v obci (zdroj: ČT24)

Pro obec tato nejistá varianta znamená několik dalších let strachu z toho, kdy přijdou povodně. „Mohou přijít brzy nebo za několik desítek let, ale určitě přijdou. To víme z historie,“ dodal starosta. Obec s padesáti obyvateli potrápila velká voda už několikrát – naposled v letech 2002 a 2006. Dočasně ji chrání jen val uměle vytvořený z vykopaného dna.

Místní brzdí i stavbu v Troubkách

Troubky na Přerovsku povodeň vytopila už dvakrát. Místní se ale stále nedokázali dohodnout na podobě protipovodňových opatření. „U Troubek nepředpokládáme, že i kdybychom začali letos nebo v příštím roce stavět, že by všechno bylo zkolaudované a vyúčtované do konce roku 2013. Projekt se stejně jako v případě Podhradí přesouvá do dalšího dotačního období,“ vysvětlila mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá.

Vydáno pod