Valtický zámek láká na netradiční prohlídky mimo klasické okruhy

Valtice – Je to prohlídka naruby, shodl se kastelán s návštěvníky. Místo do pečlivě připravených sálů a expozic mohou návštěvníci zámku ve Valticích nakouknout do sklepů, půd a jindy nepřístupných místností. O tom, kam se půjde, nerozhoduje průvodce, ale sami návštěvníci. Mimořádná akce potrvá do neděle, prohlídky se konají jen jednou denně, a to ve 13. hodin.

„V předzámčí dostanou návštěvníci základní informace o tom, co v zámku najdou, tedy prohlídkové okruhy a Salon vín. Potom se krátce seznámí s ostatními budovami, které k zámku patří, a pak se rozhodnou, kam se chtějí podívat,“ popsal kastelán valtického zámku Michal Tlusták.

Podívat se mohou na bývalé koňské provozy v západním předzámčí, do zámeckých sklepů, kaple s přízemím nebo do druhého patra, jež je jindy úplně uzavřené. K vidění je toho opravdu hodně, proto prohlídka trvá nejméně dvě hodiny.

Kastelán valtického zámku Michal Tlusták o tom, co mohou návštěvníci vidět (zdroj: ČT24)

První návštěvníci netradiční prohlídky se shodli, že je to hodně zajímavé. „Pro normální návštěvníky je okruh pečlivě připravený, nazdobený. Mě vždycky nejvíc zajímalo to, co není vidět, a dnes jsem si to užila,“ prozradila starší návštěvnice. „Úžasná je zámecká věž, její zvony, ale i kaple vypadá zespodu úplně jinak než při prohlídkové trase,“ doplnila další žena.

Mimořádné prohlídky se konají v rámců Dnů evropského kulturního dědictví.

Vydáno pod