Vinobraní: Mikulov zažil rekord návštěvníků, Znojmo návrat k historii

Mikulov/Znojmo – Města Mikulov a Znojmo se po rušném víkendu plném bujarých oslav vrátila do běžného režimu. Na dvě největší letošní slavnosti vinobraní zavítalo od pátku do neděle dohromady více než sto dvacet tisíc návštěvníků. Vedení obou měst průběh letošních oslav uspokojil. I když tím úspěšnějším byl komornější a menší Mikulov, který prodal 45 tisíc vstupenek. Znojmo s letošními 77 tisíci navštěvníky už zažilo lepší roky. V roce 2009 jich přišlo na oslavu vína například 96 tisíc.

I přesto jsou ve Znojmě, kde se vinobraní konalo v pátek a v sobotu na dvaceti místech, spokojení. Na přípravu nemělo Znojmo tolik peněz jako v předchozích letech a ve velmi krátkém výběrovém řízení muselo najít mimoznojemského pořadatele. Agentura, která se organizace ujala, pak vsadila na věrnější historické ztvárnění průvodu, kvalitnější kostýmy a zábavu s dobovými prvky. Použila k tomu texty Františka Koukala, který v roce 1966 znojemské historické vinobraní zakládal. Průvod, alespoň ten páteční, nebyl tak bohatý jako ty předchozí, a tak si mnozí znalci postestkli po starých zlatých časech.

„Samozřejmě, občané města Znojma hodnotí, protože znají ty předešlé ročníky. Říkají názory na průvod, v němž je třeba méně zvířat a méně efektů,“ uvedl místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD). O to bohatší, s ohňostrojem a lákadly v podobě interpetů populární hudby, byl sobotní program.

Zatímco ve Znojmě nebyl problém najít místo a dívat se na historický průvod krále Jana Lucemburského, v Mikulově při letošním vrcholu Pálavského vinobraní – poledním sobotním  příjezdu českého krále Václava IV. – nebylo na centrálním náměstí k hnutí. Starosta Mikulova je ale spokojený velmi. „Rekordní návštěvnost a naše sázka na nový program s lidovou hudbou a country, plus rozprostření vinobraní na více míst ve městě, byl skvělý tah. Byl plný i amfiteátr a náměstí,“ chválil městskou pořádající agenturu Rostislav Koštial (ODS), starosta Mikulova.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Po dvoudenní akci se ve Znojmě už ve dvě hodiny v noci začalo s nedělním úklidem, na který bylo nasazeno 130 lidí. „Zaměstnanci byli rozděleni do několika skupin, aby bylo celé město v osm hodin ráno čisté. A mohli jsme je spláchnout vodou,“ uvedl Josef Esterka, ředitel úklidové firmy. Znojmo už plánuje do konce tohoto měsíce vypsat výběrové řízení na pořadatele pro příští rok. Mikulov naopak i další ročník přenechá organizaci městské firmě Mikulovská rozvojová.