Z Břeclavi zmizelo už deset heren

Břeclav – Nová vyhláška o omezení hazardu, která v Břeclavi platí od 1. července, už znamenala konec pro deset podniků s výherními automaty. Vyhláškou vedení města reagovalo na stále se zvyšující počet heren, které se v Břeclavi rozmohly natolik, že na jeden takový podnik připadalo pouze čtyřicet obyvatel včetně nejmenších dětí. Radní očekávají, že do pěti let by díky regulaci mohlo zmizet až 80 procent heren a kasin.

Donedávna v Břeclavi fungovalo 66 heren. „Herny v takovém množství, jako jsou v Břeclavi, vnímáme jako výrazný rizikový faktor pro veřejný pořádek a bezpečnost občanů,“ uvedl starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Vyhláškou, která platí od 1. července, město nezakazuje podniky samotné, vytlačuje pouze hrací automaty. Podniky je podle nových pravidel nesmějí provozovat na místech do sta metrů od škol, úřadů, kostelů a podobných institucí. Tuto podmínku nesplňovalo na 80 procent heren. Deset z nich už proto své prostory vyklidilo a radnice doufá, že zmizí další, kterým postupně vyprší povolení na provozování také videoloterijních terminálů (VLT). To vydává ministerstvo financí na několik let dopředu a město do toho nemůže nijak zasahovat.

Provozovatelé teď z heren mohou udělat obyčejný bar nebo třeba restauraci. Majitelé zavřených podniků ale tvrdí, že to už by pro ně nebylo tak výhodné. Jak zareagují další, se teprve ukáže.

Břeclav se regulací automatů připraví o část příjmů

Vedení města je s efektivitou vyhlášky, která má plnit regulační funkci, zatím spokojené a doufá, že společně s úbytkem těchto podniků zmizí i jejich doprovodné jevy, jako je kriminalita a záškoláctví. Zároveň to ale pro Břeclav znamená ztenčení přísunu peněz do městské pokladny. Za každý takový přístroj, ať už výherní automat, či videoloterijní terminál, totiž provozovatelé musejí městu platit nemalé částky. Jejich úbytek bude v rozpočtu hodně znát. „Tyto peníze raději oželíme, pokud to zajistí větší bezpečnost ve městě,“ tvrdí Ryšavý. Do budoucna ale město uvažuje, umožní-li mu to zákon, že zavede zóny, kde by tyto typy podniků mohly legálně existovat. „Důležité je, abychom je vytlačili z okolí veřejných míst. Do vyhraněných zón budeme moci lépe soustředit bezpečnostní prvky,“ uzavřel starosta.