Kraj za šéfem kyjovské nemocnice Pejchlem stojí

Kyjov – Kvůli vyhrocené situaci v kyjovské nemocnici dnes v Kyjově zasedla městská rada. Se zprávou o stavu nemocnice tam vystoupil její ředitel Josef Pejchl, který čelí kritice části zaměstnanců a veřejnosti za údajné chybné manažerské kroky. Jednání se zúčastnil také radní Jihomoravského kraje Oldřich Ryšavý (ČSSD). Zopakoval, že kraj za Pejchlem stojí.

Napjatá situace v kyjovské nemocnici pokračuje. Za jeden jediný rok už její vedení řešilo falešné recepty, opilého lékaře ve službě a neefektivní hospodaření, teď je navíc rozdělená na dva tábory. Na jedné straně stojí více než stovka odborářů, kteří se staví za nového ředitele Josefa Pejchla, na straně druhé nově vzniklé sdružení Občané za Nemocnici Kyjov.

Opozici Pejchlovy argumenty přednesené na dnešním zasedání nepřesvědčily. „Ředitel v podstatě jen znovu přečetl otevřený dopis, argumenty se opakují pořád dokola,“ uvedla Monika Hálková z opozičního sdružení. Ředitel Pejchl hájil své postoje – tvrdí, že se nemocnici snaží vyvést z ekonomické a personální krize a chce ji modernizovat. Podle Hálkové však nedělá svoji práci dobře.„Vadí nám nekomunikace se zaměstnanci, mlžení, upravování ekonomických výsledků, kde máme určité pochybnosti, nekoncepce ve službách lékařů – například lékaři zjistili, že najednou nemají neurologa, kterého nutně potřebují, a inženýr Pejchl se hájí tím, že o ničem nevěděl. Jako hlavní manažer je za to zodpovědný a nemůže to přehrávat na primáře,“ vypočetla Hálková. Reakce radních a dalších členů jednání zatím nejsou známy, jelikož jednání bylo neveřejné.

Ryšavý: Ředitele Pejchla stále podporujeme

Zástupce Jihomoravského kraje, radní Oldřich Ryšavý, na dnešním jednání zopakoval, že kraj za Josefem Pejchlem stále stojí. Je však podle něj nezbytné posílit komunikaci mezi oběma stranami sporu, a bude-li to nutné, zapojí se do jeho urovnání také hejtman Michal Hašek (ČSSD). Pejchl je v čele nemocnice od letošního ledna. Už tehdy byly jeho plány trnem v oku primářům jednotlivých oddělení i starostům okolních měst a obcí. Upozorňovali na to, že chystané přesuny budou nevratné a nemocnici jedině přitíží. Kromě špatné komunikace si zaměstnanci stěžují hlavně na nepříjemnou atmosféru plnou chaosu a strachu.

„Z mého pohledu dochází k personální devastaci nemocnice. Jen za poslední rok z nemocnice odešlo na padesát zaměstnanců a na místa těch nejzkušenějších nejsou dosazováni lidé se srovnatelným vzděláním,“ uvedl koncem srpna kardiolog Jaromír Břeň. Podle psychiatra Jaroslava Klimenta nové vedení nemocnice zavedlo kvůli jedné internetové diskusi tvrdou cenzuru. „Momentální atmosféra je velmi explozivní,“ řekl Kliment. Za Pejchla se naopak staví skupina asi sta odborářů v čele s předsedou Zdeňkem Bednářem. „Existuje tu skupinka lidí, kterým se nové vedení nelíbí. Ale nejde to řešit systémem jedna paní povídala,“ uvedl.

Monika Hájková ze sdružení Občané za nemocnici Kyjov k jednání (zdroj: ČT24)
Vydáno pod