Na Blanensku by měly mizet nadbytečné značky

Blanensko – Policisté na Blanensku vytipovali tři desítky míst, v nichž jsou dopravní značky umístěné nadbytečně. Obcím navrhli jejich odstranění, uspěli například v případě kilometrovníků mezi obcemi Ráječko a Rájec. Na mnoha místech ale značky postrádající smysl zůstávají, protože s odstraněním nesouhlasí místní nebo vedení některých obcí.

„Nechceme, aby byli řidiči rozptylováni zbytečnými značkami, které u silnic zůstaly jako pozůstatek předchozích dob. Proto jsme monitorovali situaci na blanenských silnicích,“ vysvětlila blanenská policejní mluvčí Iva Šebková. „Mnohé značky jsou někam dány ne proto, že by byly skutečně potřeba, ale aby vyřešily nějaký problém. Ve víře, že problém spravíme, se značky neustále přidávají, ale problém zůstává a navíc jsou silnice přeznačkované,“ domnívá se Pavel Skládaný z Centra dopravního výzkumu.

Podle něj snížení počtu značek spíše přispěje ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Pokud jsou například ve městech tři značky a více dohromady, tak řidič mívá problém všechny informace dostatečně rychle zpracovat. „Rozhodně to není pouze problém České republiky, i sousední Rakousko a Německo dlouhou dobu řeší, jak se doslova prosekat lesem dopravních značek,“ dodal Skládaný.

Komentář Pavla Skládaného z Centra dopravního výzkumu (zdroj: ČT24)

Stovky dopravních značek kontrolovali policisté od loňského podzimu

Policie jedná s obcemi o odstranění celkem třiceti značek. „Tentokrát by už skutečně mohlo dojít k jejich odstranění, protože už jsme několikrát s lidmi jednali přímo na místě, kde stojí. Úředníci z jednotlivých odborů dopravy často sami uznali, že nejsou potřeba,“ popsala Šebková.

Když vloni na podzim policisté monitorování značek zahájili, vyzvali i blanenské řidiče, aby posílali tipy na nadbytečné značky. Žádný podnět ale nepřišel.

Vydáno pod