Německý messerschmitt se skrýval jen 30 cm pod zemí

Brno – Od konce 2. světové války až dodnes bylo pod zemí na poli za Telnicí u Brna zapadlé torzo německé stíhačky. Přestože o místě jeho dopadu místní pamětníci věděli, teprve dnes vykopali motor a vše, co po 66 letech z messerschmittu zbylo. Nyní poputuje do muzejních sbírek do Brna.

11. dubna 1945 se podle četnického hlášení na pole u Telnice na Brněnsku zřítil Messerschmitt BF-109. Na stejné místo se dnes vydali historici a nadšenci, aby kus válečné historie oprášili. Mezi nimi i telnický pamětník a kronikář Ladislav Kořalník, který byl před 66 lety u pádu stroje. „Po vesnici se rozkřiklo, že spadlo letadlo, tak jsme sem s kamarádem Františkem utíkali. Bylo tu půl dědiny, už tady byli i četníci a zajišťovali to,“ vzpomíná na událost Ladislav Kořalník. 

Nález historiky potěšil. „Mysleli jsme, že to bude menší, ale zatím tady máme celý motor a část kabiny,“ pochvaloval si Vlastimil Schildberger ml. z Moravského zemského muzea v Brně. Podle historiků zatím není jasné, jestli bylo letadlo sestřeleno, nebo mělo závadu. Jisté je, že pilot stihl vyskočit a zachránit se. „Jak z letadla vyskočil, tak snížil rychlost, proto je motor jen 30 cm pod povrchem. Jinak kopeme tak 5–7 metrů,“ upozorňuje na kuriozitu předseda Československé společnosti vojenské historie Vlastimil Schildberger starší.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Po desítkách let pod zemí teď motor německého stíhacího letadla najde nový domov v brněnském depozitáři Moravského zemského muzea.