Za peníze nasliboval práci v zahraničí, čeká jej žaloba

Zlín - Tisíce podvedených zájemců o práci v zahraničí, které v uplynulých několika letech napálil dnes jednatřicetiletý muž ze Zlína, se možná dočkají jeho potrestání. Policie totiž jeho případ uzavřela a předala jej státnímu zástupci. Jeho spisu čítajícímu 150 svazků muselo státní zastupitelství ve svých prostorách vyčlenit samostatnou místnost. Pokud muže soud uzná vinným, hrozí mu až deset vězení.

Svých podvodů, při nichž okradl tisíce lidí o miliony, se dopouštěl několik let. Práci v zahraničí nabízel na různých webových adresách a vždy se snažil v lidech vyvovat dojem, že jim práci zprostředkuje. Reklamní slogan „s námi je práce jistotou“ nalákal kde koho. Nabízel totiž zprostředkování dobře placených brigád nejen pro servírky, ale třeba pro sběrače míčků na hřištích, pro hrobníky a poslíčky.

Vše fungovalo tak, že po zaregistrování na internetu si u tohoto zlínského podnikatele zájemce objednal balíček v hodnotě přes tisíc korun pro jednotlivce, pro skupinu i přes osm tisíc korun. Uvedený balíček přišel pak klientovi dobírkou a měl obsahovat informace o zprostředkované práci. Jenže nic takového v něm nikdy nebylo. Jen bezcenné propagační materiály. A když chtěli klienti jeho služby reklamovat, jak jim radil na svých webových stránkách, přestal s nimi komunikovat a nikdy už své vložené peníze neviděli.

Státní zástupce Roman Kafka k případu podvodného nabízení práce v zahraničí (zdroj: ČT24)

pracevzahranici.eu, aupair.cz, brigady.net, prace-anglie.cz

Stejné to bylo i v případě studentů ze Znojma, kteří si právě před třemi lety chtěli vyjet na brigádu do Irska. Své zážitky popsali už v roce 2008 společně s dalšími podvedenými klienty na webových stránkách praceprace.blog.cz.

O svém „podnikání“ nechce jednatřicetiletý Zlíňan mluvit ani dnes. Doma na zlínské adrese se buď nechává zapírat, a nebo cestuje za obchodem po celé republice. V obchodním rejstříku je zapsán jako jediný vlastník a jednatel Agenturu LTD, s.r.o.

Podvedených klientů policisté evidovali už na začátku vyšetřování před dvěma lety kolem šesti tisíc. Předpokládali však, že jich bude mnohem víc. Obral je o deset milionů korun, za což mu hrozí mnoho let vězení. Teď policie dokončila vyšetřování a předložila státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby. S tak rozsáhlým materiálem se dosud ve Zlínském kraji nikdo nesetkal. V prostorách krajského státního zastupitelství museli spisu vyčlenit s osmdesáti tisíci stranami vyčlenit zvláštní místnost, v níž skončily i přílohy spisu a zabavené počítače údajného podvodníka.

Ve prospěch agentury práce nebo uživatele jsou při zajištění zaměstnání rovněž zakázány jakékoliv srážky ze mzdy nebo z jiné odměny poskytnuté zaměstnanci. Agentura může provádět zprostředkování za úhradu, avšak pozor – úhrady neplatí občan, jemuž je zaměstnání zprostředkováno, ale zaměstnavatel, který využívá služeb agentury práce.

Státní zástupce musí vše podrobně prostudovat a pak s největší pravděpodobností podá obžalobu. Ta bude mít odhadem 350 stran. Zlínský krajský soud by se rekordně rozsáhlou kauzou mohl začít zabývat za několik měsíců.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už několik let varuje zájemce o práci v zahraničí, aby si na podvodníky dali pozor. „Kdo chce využít služeb agentur práce při hledání zaměstnání v zahraničí, měl by především vědět, že pracovní agentura působí v České republice, nesmí od klientů – uchazečů o práci – vyžadovat žádný poplatek za zprostředkování práce. Seznam povolených agentur práce lze najít na http://portal.mpsv.cz → Pro občany → Agentury práce,“ píše se ve varujícícm dopise na stránkách ministerstva. Celé znění dopisu, v němž je detailní popis toho, jak postupovat při hledání práce v zahraničí, naleznete webových stránkách ministerstva.

  • Hotel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2537/253617.jpg
  • Kuchařka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/264/26400.jpg