Zapomenutá špachtle: soud uznal vinnými 2 sestry

Brno – Okresní soud Brno-venkov uznal vinnými ze zanedbání povinnosti sterilizační a staniční sestru z Nemocnice Ivančice. Soudkyně uložila trest pouze staniční sestře Romaně Hanušové, od soudu odešla s roční podmínkou. Primáře a instrumentářku soudkyně zprostila obžaloby, jsou tedy nevinní. Při operaci na podzim 2009 zdravotníci nechali v břiše pacientky Zdeňky Kopečkové třiceticentimetrový operační nástroj. I když si pacientka stěžovala na velké bolesti a o chybějící špachtli se vědělo už týden po operaci, nástroj jí lékaři z břicha odstranili až po pěti měsících.

Staniční sestra Romana Hanušová podle soudkyně Lenky Šulcové věděla, že nástroj v sadě chybí. Spolehla se pouze na vlastní úsudek, když si myslela, že nástroj skončil v odpadu. Byla to právě Hanušová, kdo nechal otevřít novou krabici s nástroji a chybějící ekartér v operační sadě doplnit. Svoje nadřízené vůbec neinformovala. Podle soudkyně zcela zásadním způsobem porušila svoji povinnost. Podílela se na dlouhodobém bolestivém období Zdeňky Kopečkové. Kdyby plnila svoje povinnosti, pacientka by tak dlouho patrně netrpěla. Narozdíl od sterilizační sestry se nepřiznala a lítost projevila pouze nad celým případem. Soudkyně ji potrestala měsícem vězení s ročním podmíněným odkladem. Hanušová už v ivančické nemocnici nepůsobí.

Podle soudkyně se sterilizační sestra Ivana Šicová provinila tím, že neprovedla řádnou kontrolu nástrojů, a proto nezjistila, že takzvaná špachtle chybí. Tím, že porušila svoji povinnost, se podílela na dlouhodobém ohrožení zdraví Zdeňky Kopečkové. Soudkyně upustila od potrestání, protože vzala v potaz přiznání a lítost, kterou Šicová projevila, a fakt, že v důsledku svého pochybení už byla odvolána z pozice vedoucí sestry a bylo jí odebráno osobní ohodnocení.

Soudkyně naopak osvobodila primáře Aleše Soukala i instrumentářku Danu Staňkovou. Podle soudu primář provedl břišní toaletu dvakrát, tedy řádně, a dal i pokyn instrumentářce ke spočítání nástrojů. Nezanedbal tedy žádnou ze svých povinností.

Instrumentářka Dana Staňková všechny tři operační sady spočítala a to, že je spočítala špatně, je lidskou chybou. Ani ona tedy nezanedbala žádnou ze svých povinností.

Pacientka má podle znalce právo na nadstandartní odškodnění

„Mám kvůli tomu do dnešního dne obrovské psychické problémy. Jsem stále pod medikamenty. Ten zážitek se mi stále vrací. Kromě instrumentářky, která za mnou přišla s omluvou při jedné z mých hospitalizací, se mi nikdo z nemocnice neomluvil. Pan primář mi zavolal jen proto, aby mi řekl, že mi pěkně děkuje za publicitu celého případu,“ vypověděla už dříve u soudu poškozená pacientka Zdeňka Kopečková. 

Její odškodnění má projednat jiný soud v občanskoprávním řízení, trestní soud jí odškodnění nepřiznal. Znalec uznal, že by měla být nadstandartně odškodněna. Pacientka by mohla získat odškodné ve výši až 700 tisíc korun.

Obžalovaný primář Aleš Soukal, který poškozenou pacientku Zdeňku Kopečkovou operoval, vypovídal u soudu v únoru. „Za operaci mám zodpovědnost, ale v mnoha ohledech jen organizační a formální. Nemůžu jít počítat nástroje. Ten nástroj někomu vyklouzl. Nenahmatal jsem ho, protože je kluzký,“ bránil se u soudu Soukal.

K čemu při operaci slouží tzv. špachtle?

Odborný termín pro nástroj, který v těle pacientky zůstal, je ekartér. Operatéři si pomocí něho vytvářejí v těle prostor pro chirurgický zákrok. Jde o vůbec největší nástroj, který lékařům pomáhá zpřehlednit operační pole.

Kromě bývalého primáře čelí obžalobě i tři zdravotní sestry. Když se po devíti dnech při jiné operaci přišlo na to, že nástroj chybí, nahlásila to sestra své nadřízené. Ta situaci řešila se sterilizační sestrou a společně došly k názoru, že se špachtle musela po operaci omylem vyhodit. „Nebyly seznamy nástrojů, neustále se dělaly změny. Měla jsem spočítaná dvě síta, ale v průběhu velice komplikované operace bylo doneseno třetí síto a já neměla čas nástroje spočítat,“ uvedla dnes u soudu instrumentářka Dana Staňková. V nemocnici tak selhaly všechny kontrolní mechanismy, které mají podobným případům zabránit.

Na špachtli se nepřišlo - selhala kontrola

Z výpovědi instrumentářky Dany Staňkové:

„Nebyly seznamy nástrojů, neustále se dělaly změny. Měla jsem spočítaná dvě síta, ale v průběhu velice komplikované operace bylo doneseno třetí síto a já neměla čas nástroje spočítat.“

Na chybu lékaři nepřišli, ačkoli si pacienta stěžovala na velké bolesti. Když navíc žena během pěti měsíců několikrát žádala o rentgenové vyšetření, bylo jí prý řečeno, že není potřeba nechat se zbytečně ozařovat. „Když mě primář viděl, tak mi říkal - paní Kopečková, já když vás vidím, tak jsem z vás už hotový. Bránila jsem se, že nejsem žádný hypochondr,“ odvyprávěla svůj příběh Zdenka Kopečková. Doktoři jí pouze poradili, ať si vezme ibalgin.

Případ se navíc personál nemocnice snažil utajit a ženě nabízel mimosoudní odškodnění. Ta to odmítla.

Po odhalení případu zavedla ivančická nemocnice další pojistky, které mají zabránit jeho opakování. Existují jmenné seznamy nástrojů, před operací se navíc pořizuje fotodokumentace síta, podle které mohou instrumentářky počty zpětně zkontrolovat.

Zapomenutá špachtle
Zdroj: ČT24
Vydáno pod