V Prlově na Vsetínsku se sešli chovatelé ovcí

Prlov (Vsetínsko) - Jeden ze symbolů Valašska – ovce – byla ještě před deseti lety vážně ohroženým druhem. Už to neplatí. Zájem o chov a taky o ovčí produkty potvrdil a podpořil tradiční Ovčácký den v Prlově na Vsetínsku.

Čtvrt století se Vojtěch Molek z valašské vesnice Lidečko živil prací s motorovou pilou. Tu před pár lety vyměnil za ovce, takřka kouzelnou píšťalku a věrné psy. Důmyslný systém povelů by slyšeli i na čtyřkilometrovou vzdálenost.

„V píšťalce ho pochválím, v píšťalce na něho zavrčím a je to lepší, jak doma hulákat. Důležité je vzít štěňátko v osmi týdnech. A udělat s ním sociální vazbu do čtrnáctého týdne. Ono to k vám přilne na oči a přilne to k vám a pak to dělá to, co vám vidí na očích,“ takový je recept Vojtěcha Molka na výchovu toho pravého ovčáckého psa.

No comment: Ovčí den v Prlově (zdroj: ČT24)

Kdo za ovcemi nemířil do Brna, jel do Prlova

Pestrá nabídka letos už pátého Ovčáckého dne zalidnila vesnici Prlov na Vsetínsku. Návštěvníci tam mohli vidět ukázky práce se stádem, ale také užitečné rady a ochutnávky.

„Na konci 80. let se na Valašsku stabilně chovaly ovce v nemalém množství. Potom přišla revoluce, samozřejmě podmínky se změnily a chovatelství ovcí výrazným způsobem upadalo. Až se dostalo do téměř existenčního minima,“ popisuje historii chovu Jindřich Šnejdrla z agrární komory. Teď zažívá chov ovcí renesanci. Může za to podpora od státu i kraje a hlavně rostoucí obliba jehněčího a skopového masa. Proto dávají chovatelé jednoznačně přednost masným plemenům před těmi s bohatou, ale méně žádanou vlnou. Aktuálně se na stráních celého Zlínského kraje pase více než šestadvacet tisíc ovcí a jejich počet nejspíš ještě dále poroste.

Vydáno pod