Zlín nedostal dost peněz na kongresové centrum, zastaví investice

Zlín – Více než 40 milionů korun chybí kvůli Kongresovému a Univerzitnímu centru (KUC) ve zlínské pokladně. Moderní dominanta zatím nedostala poslední část evropské dotace, správci dotace se nezdají vyúčtované vícepráce. Stavbu tedy čeká kontrola antimonopolního úřadu.  Než se o dotaci rozhodne, zastavil Zlín nové investiční projekty.

Na KUC uvolnila Evropská unie dotaci 331 milionů korun a na čerpání peněz přísně dohlíží. Zadané zakázky, které se správci dotace nepozdávají, nyní zkontroluje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Teprve poté rozhodne Regionální rada soudržnosti Střední Evropa o osudu čtyřicetimilionové dotace. „Neumím říct, jak dlouho bude zaslání vyjádření trvat,“ uvedla mluvčí regionální rady Renata Škrobálková. Audit může trvat i déle než rok.

Zlín se tak musí obejít bez peněz. „Dočasně jsme kvůli tomu zastavili několik projektů, které se týkaly především odboru dopravy, školství a městské zeleně. Dotkne se to především plánovaných oprav dětských hřišť,“ řekl náměstek primátora odpovědný za ekonomiku Bedřich Lansfeld (M.O.R.). Jinak by hrozilo, že se město dostane do finančních problémů. Úsporná opatření se nedotknout architektonických soutěží na obnovu centra, modernizace zastávek MHD nebo už zahájených projektů.

Náměstek zlínského primátora Bedřich Lansfeld (M.O.R.) o problémech s dotací (zdroj: ČT24)

KUC bude pod bedlivým dozorem EU ještě následujících pět let. Poskytnutí dotací Unie podmínila tím, že centrum ročně navštíví nejméně 83 tisíc návštěvníků. „Za první pololetí očekáváme výsledek 54 tisíc návštěvníků,“ řekla pověřená vedoucí KUC Helena Váňová. Dá se očekávat, že požadovanou návštěvnost centrum splní. Zatím je i ve finančním plusu, a to především díky filmovému festivalu. V létě se však očekává menší návštěvnost, a tedy menší zisky.

KUC nesmí přebírat klienty jiným kongresovým centrům

Kongresy má centrum přímo v názvu, sám ale nesmí lákat do Zlína kongresy, které jsou zaběhlé jinde. KUC by takovým chováním vytvářel za veřejné peníze konkurenci a to se nesmí. „KUC se sice propaguje, má své internetové stránky, ale aktivně žádné kongresové příležitosti nevyhledává,“ uvedla vedoucí oddělení koordinace magistrátu Marie Cepková. Omezení snižuje možnou prosperitu centra.

Kongresové a univerzitní centrum ve Zlíně
Zdroj: ČT Brno