Slámová a ledová vína si zasoutěží na lednickém zámku

Praha - Stovky vzorků vín se představí při prvním ročníku mezinárodní soutěže ledových a slámových vín IceWine du Monde, která se od 2. do 4. září uskuteční na zámku v Lednici na Břeclavsku. Podle pořadatelů bylo osloveno kolem 5 tisíc vinařů. Soutěž sleduje příležitost pro domácí výrobce ke srovnání na světové úrovni a zároveň chce upozornit na Česko jako vinařskou oblast.

„Česká republika si zaslouží prestižní mezinárodní soutěž, jaké se konají v tradičních vinařských zemích,“ řekl dnes na tiskové konferenci prezident soutěže IceWine du Monde Jakub Šebesta. Podle něj je záměrem pořadatelů „dostat významná vína a vinaře do České republiky“. Soutěž by také měla upozornit na kvalitu produkce českých a moravských vinařů, která se úspěšně prosazuje ve světě.

Jedna z organizátorek Barbora Tomášová:

„Ledové víno je ve světě dobře hodnoceno. Chceme získat 150 až 300 vzorků vín. Od českých a moravských vinařů máme příslib asi 70 vzorků. Zájem je velký. Vinaři mohou přihlašovat své vzorky do 5. srpna.“

Prezentaci ledových vín na světových výstavách považuje Šebesta za poměrně vzácnou. Popularitě se soutěže těší v Kanadě nebo ve Francii. Domácí i zahraniční výrobci prý mají velký zájem o novou soutěž, která rozšíří příležitost pro srovnávání vzorků.

Znalci upozorňují, že výroba ledového vína je náročná a závislá na přírodních podmínkách. „Musí se čekat, než dojde sedmistupňový mráz. Mnohdy se čeká do prosince nebo ledna. Někdy se ho vinaři ani nedočkají,“ řekl Šebesta. Uvedl, že česká a moravská vína jsou kvalitativně jiná než například kanadská, kde hrozny zmrznou mnohdy již v polovině října.

Vzorky ledových a slámových vín budou hodnotit domácí i zahraniční degustátoři. Garantem projektu je Státní zemědělská a potravinářská inspekce s podporou České centrály cestovního ruchu - CzechTourism, Národního vinařského centra či Vinařského fondu ČR. Součástí akce bude společenský a kulturní program pro širokou veřejnost. Po dobu soutěže budou moci návštěvníci ochutnat vzorky vín a gastronomické speciality. Sledovat mohou také tradiční řemeslnou výrobu jihomoravského regionu.