Střední školy na jihu Moravy zeštíhlí o 3 tisíce míst

Brno - Perné prázdniny čekají ředitele středních škol Jihomoravského kraje. Od 1. července si je budou krajští úředníci zodpovědní za školství zvát, aby s nimi diskutovali o budoucnosti středního školství. Už včera na pravidelné schůzce ředitelů středních škol jim bylo naznačeno, že optimalizací se počet škol sníží o dvacet. Jakou konkrétní podobu bude optimalizace mít, to radní vědí, se školami o ní chtějí diskutovat během letních prázdnin.

Šéf krajského úřadu pro vzdělávání Jiří Janda (ČSSD) potvrdil, že koncepce restrukturalizace středních škol existuje.  Zveřejňovat ale její podrobnosti nechce do doby, než se k materiálu vysloví všechny politické strany zastoupené v jihomoravském zastupitelstvu. Janda jen naznačil, že se jedná o vážný problém, který před systémem středoškolského vzdělávání v kraji stojí. Pokud by se k razantním krokům nepřistoupilo, byla by podle něj v příštích letech naplněnost středních škol jen 55 procent.

„Je jasné, že kapacita převyšuje poptávku, proto je nutné k optimalizaci přistoupit. Když nejsou žáci a musí se platit provoz, tak se odčerpávají peníze školám, které mají dostatek žáků,“ souhlasí s optimalizací ředitelka gymnázia v Brně-Bystrci Ivana Shorná.

Školní rok 2012/2013 tak bude pro střední školy významným mezníkem. Očekávaný populační boom nenastal a nezbývá, než zahájit jejich optimalizaci - přesněji zeštíhlení středních škol. Míst na školách je totiž o tři tisíce více, než kolik se na ně hlásí žáků. Optimalizace se dotkne zejména odborných škol, na gymnáziích se bude jednat o snížení počtu osmiletých tříd.

I když konkrétní čísla se ředitelé od Jiřího Jandy nedozvěděli, podle odborářů se mluví asi o 20 školách, které by měly optimalizací projít. Zeštíhlení se navíc jen na jihu Moravy podle nich dotkne asi 500 zaměstnanců.

V lednu návrh neprošel

S plánem na zrušení 330 míst na osmiletých gymnáziích přišel náměstek hejtmana zodpovědný za školství Stanislav Juránek (KDU-ČSL) už v lednu. Dočkal se ale odmítavé reakce rodičů, škol a nakonec se ho nezastal ani hejtman Michal Hašek (ČSSD), který rozhodnutí o omezování osmiletých tříd pro příští školní rok zrušil.

Po půl roce je ale plán na optimalizaci opět na stole. Optimalizace středního školství bude pokračovat, na jižní Moravě se od školního roku 2012/2013 sloučí odhadem 20 středních škol.