Řezník půjde za podvody s masem na 8 let do vězení

Zlín - Na osm let půjde podle rozsudku do vězení Lubomír Frýželka, bývalý jednatel masokombinátu Filex, který dříve sídlil v Uherském Brodě. Podle rozsudku připravil dvaapadesátiletý muž dodavatele a svého obchodního partnera dohromady o více než 70 milionů korun. Aby zakryl stopy, zapálil navíc areál závodu.

Vyučený řezník Frýželka odmítl vypovídat. Na policii dříve uvedl, že „dodavatelům platil a dluhy tam prý nezůstaly“. K soudu ho přivezla eskorta z věznice, kde si odpykává pět let za úvěrový podvod. Obžalovaný byl také v civilním řízení zbaven způsobilosti k právním úkonům, znalec jej však shledal způsobilým chápat smysl trestního řízení. „Mozková příhoda se mu stala až v průběhu vyšetřování,“ uvedl obhájce Josef Čejka.

Frýželka v době od listopadu 2005 do listopadu 2007 objednával či odebíral od dodavatelů suroviny pro masnou výrobu či služby s touto činností související, ačkoli si byl vědom toho, že společnost ani on nemá dostatek peněz na jejich úhradu. Dodané zboží a služby neuhradil, a dodavatelům tak způsobil celkovou škodu přesahující 60 milionů korun."

Poškozených dodavatelů je v obžalobě uvedeno celkem 51. Kromě českých firem jde o společnosti ze Slovenska, Polska, ale třeba i z Nizozemska. Předsedkyně senátu dnes četla výpovědi zástupců některých z nich. Vždy se v nich opakovalo, že dodavatelé neměli informace o zadlužení firmy.

Kromě dodavatelů masa či jatečních zvířat Filex dlužil například i plynařům, energetikům, telekomunikační společnosti a vodárnám. Škodu více než 11 milionů korun Frýželka údajně způsobil firmě Agramm, svému obchodnímu partnerovi. Podle obžaloby mu zatajil informace o skutečné finanční situaci společnosti a snažil se jej přesvědčit o vyrovnané obchodní bilanci Filexu.

Poškozený tak údajně ve snaze uchránit své pohledávky vůči Filexu a podpořit jeho budoucí zisk dodal další suroviny a odkoupil splatné závazky firmy u jiných věřitelů. Jednatel firmy Agramm Roman Koubek dnes u soudu řekl, že ho Frýželka ujišťoval, že nedostatek peněz ve Filexu je jen přechodný. Kromě obchodní bilanci vylepšujících fiktivních pohledávek podle Koubka tvrdil, že má přislíbenou dotaci šest milionů a zpětný leasing za 15 milionů korun. Žádné peníze ale nepřišly.

Na začátku září 2007 navíc vzplála provozovna Filexu ve Vazové ulici v Uherském Brodě. „Na místě byly nalezeny tlakové lahve s propan butanem, nádoby s benzinem a pneumatiky. Od počátku bylo zřejmé, že se jedná o úmyslně založený požár,“ řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Plameny zničily hlavně vnitřní výrobní prostory včetně uskladněného masa, strojů a chladicích zařízení. Škoda byla vyčíslena zhruba na 15 milionů korun. Žháře se policii dopadnout nepodařilo. Společnost Filex se v prosinci 2007 ocitla v konkurzu, který byl ale předloni v létě pro nedostatek majetku úpadce zrušen. „Je evidentní, že společnost byla přivedena k totálnímu krachu. Můžeme se jen domnívat, kde ty peníze skončily,“ dodala Nesvadbová. Stoprocentním vlastníkem Filexu je od prosince 2007 slovenská firma LIST SW.