Do Strážnice přijede téměř stovka souborů a 2250 účinkujících

Strážnice - Mezinárodní festival ve Strážnici na Hodonínsku, největší folklorní svátek v zemi, letos přivítá téměř stovku souborů. V amfiteátrech se tak představí přibližně 2000 účinkujících z Česka a 250 z ciziny. Z domácích regionů se přehlídka zaměří například na Valašsko. Kořením festivalu jsou zahraniční soubory z Ruska, Slovenska, Maďarska, Turecka a Venezuely.

Ačkoliv zahraniční soubory často poutají velkou pozornost publika, strážnický festival si klade za cíl především mapovat domácí tradice. „Strážnice je především platforma pro české folklorní soubory. Koncepce vychází z toho, aby české soubory účinkovaly v nejrůznějších typech pořadů,“ řekla dnes novinářům za pořadatele Vlasta Ondrušová z Národního ústavu lidové kultury.

První tóny strážnického festivalu letos zazní ve čtvrtek 28. června, přehlídka potrvá čtyři dny. Dějištěm jsou amfiteátry v zámeckém parku, dále vinohradnický areál a nedaleký strážnický skanzen. Komornější programy se konají uvnitř zámku, například v expozici lidových nástrojů.

Program přehlídky letos nabízí celkem 36 tematických pořadů. Organizátoři dnes upozornili například na pořad Boj o jablko. „Vystoupí v něm soubory z Hanáckého Slovácka. Pořad vážnou i veselou formou řeší vztahy mezi mužem a ženou,“ řekl tajemník festivalu Petr Horehleď.

Strážnice je pro folklór vrcholem sezóny

Strážnický festival organizuje Národní ústav lidové kultury jako nejvýznamnější folklorní přehlídku v Česku. Strážnické amfiteátry letos přivítají už 66. ročník. Město a jeho okolí se každoročně mění v živé středisko folkloru. O celodenní zábavu hostů se postará 13 cimbálových muzik a pět dechových hudeb.

Oblíbené a sledované soutěže v tanci verbuňku se letos zúčastní 45 soutěžících. Řemeslnou tradici Čech a Moravy přiblíží 22 lidových řemeslníků. Součástí festivalu je také přehlídka Dětská Strážnice. Loni přijelo na přehlídku asi 20.000 návštěvníků, pořadatelé doufají v to, že letos bude účast podobná.

Vydáno pod