Zlín vydražil umělecké klapky

Zlín – Dražba umělecky ztvárněných filmových klapek byla bezesporu jednou z nejsledovanějších událostí šestého dne Zlín Film Festivalu. Aukce 133 pomalovaných děl začala ve 14:00 v projekčním sále zlínského multikina. Všechny klapky byly vydraženy a aukce vynesla 2,186.500 Kč. Loni aukce vynesla 2,143 milionu korun. Jako každým rokem i letos peníze získá zlínská filmová škola na své projekty. Králem letošních „klapkařů“ je, stejně jako loni, Zdeněk Miler. Jeho klapka Krteček a autíčko se vydražila za 110.000 Kč. Dnešní dražba trvala šest hodin.

Do pomyslného klání 14. ročníku Minisalonu tvůrci vstoupili v podobné sestavě jako v předešlých letech. Svou klapkou se zúčastnil i vítěz desátého a 12. ročníku, oblíbený Maroš Chury. O přízeň milovníků a sběratelů umění se ucházeli také další věrní přispěvatelé - Iva Hüttnerová, Jan Saudek, Boris Jirků či Olbram Zoubek. „Velice mě těší, když můžu svým výtvarničením přispět na dobrou věc, a myslím si, že dětský film a zlínský filmový festival k tomu určitě patří,“ okomentovala akci výtvarnice Hannah Bartíková.

Pořadatelé doufali, že výtěžek dnešní aukce překoná rekord z roku 2009, kdy dražba vynesla 2,75 milionu korun. Letošní ročník sice vynesl více peněz než loni, ale za celou historii Minisalonu nejde o rekordní částku, rok 2009 zůstal tedy nepřekonaný. Co se sumy za jednotlivé klapky týká, drží rekord dílo Libora Vojkůvky s názvem Touhy plná, klapka rozevřená; v roce 2008 za ni dal kupec 199.000 korun.

Za všechny předešlé ročníky se vydražilo dohromady 1 336 klapek za celkem 18 155 000 korun. Bylo tak podpořeno 194 filmů.

Vydáno pod