Řidič avie, který srazil děti na přechodu, dostal tříletou podmínku

Brno - Tříletou podmínkou a zákazem řízení všech druhů vozidel na stejnou dobu dnes potrestal soud řidiče avie, která najela v polovině září minulého roku na přechodu pro chodce do skupiny dětí z mateřské školy na procházce. Duchapřítomnost učitelek sice zabránila většímu neštěstí, malý chlapec a dívka však skončili s vážnými zraněními v nemocnici. Vůz, který muž řídil, byl ve špatném technickém stavu a proto také žaloba žádala trest za obecné ohrožení. Soudce se však přiklonil k tomu, že se nehodě řidič snažil zabránit, těsně po ní přivolal pomoc a sám se snažil pomoci při záchraně sražených dětí.

O obecné ohrožení by podle soudce šlo v případě, že by mu bylo vystaveno sedm a více osob. To se však podle něho nestalo, Dekař ohrozil pouze dvě děti, které srazil. Za jedinou řidičovu přitěžující okolnost považuje fakt, že nejhůře zraněná holčička má dodnes zdravotní následky. „Obžalovaný také musí dívce zaplatit odškodné 295 800 korun,“ uvedl v rozsudku soudce. Rodina, která není s rozsudkem příliš spokojena, přitom od Dekaře žádala 700 tisíc korun.

Soudce ustoupil od posuzování případu jako obecného obecné ohrožení i přesto, že dnes soudní znalec u soudu naznačil, že musel Dekař o špatném stavu svého vozidla vědět. Vyvracel tak tvrzení řidiče, že vůz před jízdou kontroloval a vše bylo v pořádku. „Kdyby nádržku s brzdovou kapalinou kontroloval, musel by zjistit, že je téměř prázdná,“ prohlásil ještě před soudní síní soudní znalec Jiří Sinstrle. Dodal ale zároveň, že mohl obžalovaný ubrzdit auto ruční brzdou, tak byla podle znalce v pořádku.

Státní zástupce Jaroslav Mezník se proto proti rozsudku odvolal. Ztotožnil se sice s výší trestu, ale nesouhlasí s právní kvalifikací činu. „Dle mého názoru šlo škutečně o obecné ohrožení. Mohl způsobit zranění či smrt mnohem více lidem,“ vysvětlil Mezník.

Obžalovaný Pavel Dekař při minulém líčení vypověděl, že v den nešťastné události prý vozidlo kontroloval a všechno fungovalo. A to i během osudné jízdy. Jestě pár desítek metrů před přechodem zastavoval a auto brzdilo. Pak ho nechal samovolně rozjet z kopce a když začal před přechodem brzdit, vozidlo nereagovalo. „Když to nešlo, snažil jsem se aspoň zatroubit, strhnout to nešlo, protože vpravo i vlevo byly děti. Křičel jsem na ně z okýnka, že nemůžu zastavit, tak učitelky děti strhly do stran. A pak jsem porazil tu holčičku s chapečkem a zastavil auto až o obrudník za přechodem,“ popsal Dekař své poslední vteřiny předtím, než se mu změnil život.

Opatření na místě nehody

Na místě nešťastné události se toho moc nezměnilo. Silničáři pouze barvou čerstvě natřeli upozorňující značky na vozovce. Podle komise brněnského magistrátu je přechod dostatečně bezpečný, městská část Maloměřice a Obřany se ale kolem přechodu chystá ještě nainstalovat měřiče rychlosti.

Bezprostředně po nehodě bylo ale zřejmé, že příčinou srážky byly špatně fungující brzdy. „Já jsem tady kousek výš zastavoval a fungovalo to,“ prohlásil tehdy řidič jen pár minut po nehodě. Stav auta zkoumal soudní znalec. Policie pak začala kromě příčiny nehody zvlášť prošetřovat podezření, že si řidič známky o technické kontrole opatřil podvodem.

Na voze totiž měl při ohledání po nehodě platné nálepky, získané informace ale nasvědčují tomu, že auto řádnou technickou prohlídkou neprošlo. V tomto případě ale vyšetřovatelé ještě nedospěli k závěru. „Okolnosti podezřelé technické kontroly prověřují policisté po dohodě se státním zástupcem odděleně od tohoto konkrétního případu,“ potvrdil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Machinace s technickou kontrolou by mu mohla vynést další trest nebo mu minimálně přitížit.

Obžalovaný už dříve rodinám zraněných dětí nabídl odškodné

K soudu minule kromě obžalovaného přišel také otec chlapce a v době nehody pětiletého děvčátka, které bylo po srážce s avií nejhůře zraněno. Do dnešního dne má vážné zdravotní následky. V nemocnici se dívka léčila několik týdnů s poškozenou plící, zlomenými žebry, zlomenou lopatkou, zlomeninami ruky, tržnou ránou na hlavě a velmi vážně a pravděpodobně trvale poškozeným okem. „Dcera je na tom pořád špatně, musí rehabilitovat, na oko zatím nevidí a zřejmě to bude mít pro ni trvalý následek. Dodnes není schopná přejít silnici, bojí se větších aut,“ řekl otec holčičky Václav Dvořák. U soudu vypovídaly také učitelky z mateřské školy a další svědci nehody.

Nejvážněji zraněná čtyřletá dívenka se mezitím pomalu vzpamatovávala z nečekané srážky. Po dvouměsíčním léčení byla propuštěna domů. Dekař rodičům dětí napsal omluvné dopisy a nabídl dvacetitisícové odškodnění. To však podle otce dívky finanční důsledky rodině nenahradí. Matka holčičky se musela částečně vzdát svého zaměstnání. „Dříve pracovala denně, teď může jen o víkendech. S malou chodí třikrát týdně do nemocnice na rehabilitace, které trvají až čtyři hodiny, a také k psychologovi. Cvičení oka trvá jednu až dvě hodiny denně,“ znělo svědectví otce zraněné dívky.

Svědectví učitelky MŠ

„Řidič avie před přechodem netroubil. Když si nás všiml, křičel, ať utíkáme pryč.“

Podle svědectví učitelky mateřské školy si chlapec při incidentu pohotově dřepl, auto přes něj v podstatě přejelo. „Holčička stála uprostřed. Tyto dvě děti jsem už bohužel nestačila chytnout a strhnout na bok,“ vypověděla učitelka Lenka Lapešová. Avie podle ní jela docela pomalu, takže čekala, že zastaví. Řidič prý netroubil, jak uvedl ve své výpovědi, a nebylo slyšet ani žádné brždění. „Jen si pamatuji, že když dívenku odnášeli ze silnice, volal “dýchej, holčičko, dýchej„,“ dodala při minulém soudním jednání učitelka.

I tento fakt vzal dnes soudce při rozsudku na vědomí. Dekař podle něho vedl řádný život, neměl nikdy problémy se zákonem a ani s dopravní policií. navíc svého činu velmi litoval, kontaktoval rodinu, zajímal se o zdravotní stav dětí a nabídl odškodné.

Otec sražené holčičky Václav Dvořák
Zdroj: ČT24
Vydáno pod