Za přepadávání a znásilňování školaček dostal šest let vězení

Brno - Brněnský okresní soud dnes rozhodl o trestu pro jednatřicetiletého Lukáše Dostála, který byl obžalován ze sedmi znásilnění. Spoustě jeho obětí v době útoku nebylo ani 15 let, nejmladší šest. Své oběti přepadával nejčastěji, když šly ze školy, přímo u vchodových dveří v jejich bydlišti. Oběti nejen znásilňoval, ale také vydíral. Dostál vinu popírá. Za tyto trestné činy mu soud uložil šest let ve vězení s otrahou, peněžitý trest a ústavní léčbu. Státní zástupkyně i Dostálův obhájce se na místě odvolali.

Žalobkyně Zuzana Zámoravcová u soudu minulý týden detailně popsala všechna přepadení, která pro mnohé dívky skončila celoživotním hrůzným zážitkem. „První případ se odehrál v roce 2008 v jeho bytě v Brně. Tehdy dvacetiletou dívku připoutal kovovými pouty a vykonal na ní anální styk. Dalších šest případů se odehrálo loni, ale už s mnohem mladšími obětmi, ohrožoval je nožem, vyhrožoval jim zabitím, stáhl jim oblečení a snažil se je osahávat na genitáliích,“ poslala žalobkyně Zuzana Zámoravcová. Dívkám se většinou podařilo násilníkovi vytrhnout, některé ale mají dodnes velké zdravotní obtíže. K soudu přišly některé starší znásilněné dívky, ale i rodiče nezletilých obětí.

Dostál, který je nezaměstnaný, byl zadržen policií loni 8. srpna bezprostředně po posledním napadení. Tvrdí, že nikdy žádný z činů, z nichž je obviněn, nespáchal. Odmítl i fakt, že ho poznala jedna z obětí, a neumí si vysvětlit, jak se jeho pachové stopy dostaly na její oblečení. Na otázky soudu dnes odmítl odpovídat, a tak se pouze četly jeho staré výpovědi z policejních výslechů.

Výpověď dívky, kterou se pokusil Lukáš Dostál znásilnit a zranil ji nožem (zdroj: ČT24)

Dostál, který už strávil deset měsíců ve vazbě, soud žádal o propuštění. Navíc vyšlo najevo, že už dříve byl několikrát trestán za majetkové podvody, vždy se mu však podařilo zákonu uniknout.

Soudní znalec Lukáše Dostála označil za pedofila s agresivně sadistickým prvkem. Kromě vězení se pude muset podrobit také ústavní léčbě. Díky prokázané duševní nemoci mu byl snížen i původně navrhovaný trest - za mřížemi mohl strávit až 12 let. Proti rozsudku se státní zástupkyně i obhájce obviněného Miroslav Klusáček okamžitě odvolali.

Lukáš Dostál, obžalovaný z přepadení a znásilnění několika dívek
Zdroj: ČT24