Analýza: Diplomka náměstkyně primátora Bohuňovské je zčásti plagiát

Brno - Nové analýzy, které si nechala vypracovat Česká televize, prokázaly, že náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská ve své diplomové práci opisovala. Politička ODS získala titul inženýrky loni na Rašínově vysoké škole v Brně a Česká televize už dříve upozornila na nedostatečnou kvalitu její závěrečné práce. Teď se prokázalo plagiátorství.

Náměstkyně primátora za ODS část své práce doslovně opsala bez uvedení zdrojů a velkou část sice vyzdrojovala, ale také doslovně okopírovala. Tímto způsobem vznikly tři čtvrtiny její diplomové práce, takže se nejedná o samostatnou tvorbu, ale spíše o jakýsi kompilát přebraných textů odjinud.

„Jedna z kapitol je doslova opsaná z portálu o veřejných zakázkách a koncesích Ministerstva pro místní rozvoj, aniž by byla jakkoliv citována. Při dalším zkoumání jsme pak zjistili, že Bohuňovská uvádí několik stran jako citaci z publikace Johna Gammona, v této knize však o podobném tématu není ani řádka a to nás navedlo na knihu Jaroslava Nenadála – Management partnerství s dodavateli, těch několik stran je doslovně převzato z této publikace,“ uvedl expert Jan Mach z Vysoké školy ekonomické, který se plagiátorstvím léta zabývá. Podle něho jde jednoznačně o porušení zákona a práci označil plagiát.

Za kompilát označil práci náměstkyně Bohuňovské politolog Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. „Autorka za sebe poskládala zákony, respektive výtahy z nich a dalších dokumentů. Není to text, který byl měl jakoukoliv přidanou hodnotu, kterou by diplomky mít měla. V tomto případě to tedy není ani plagiát, ale ani diplomová práce. Normálně myslící politik by měl zvážit setrvání ve veřejných funkcích. Podle mě je zvláštní, když na tak exponovaném místě sedí člověk, které ne zcela korektně získal vysokoškolský titul,“ uvedl Kopeček. To ale v českých poměrech podle něho neplatí. Je to spíše potence vyspělých demokracií, kdy takového člověka donutí veřejné mínění či přímo jeho strana k odchodu," dodal Kopeček.

Diplomová práce jany Bohuňovské má celkem 66 stran. 52 z nich je opsáno, z toho 10 bez uvedení zdroje. 79 procent textu je zkopírováno či opsáno.

Ani tento fakt však Bohuňovskou nijak nepobouřil. Má prý ohledně své diplomové práce čisté svědomí. A to i přesto, že její práci vyhodnotil jako neprůchozí jak prorektor Masarykovy univerzity Antonín Slaný, tak předsedkyně akreditační komise při ministerstvu školství Vladimíra Dvořáková.

Stejně se stále na svoji práci dívá i primátor Roman Onderka, který ji dokonce s nejvyšším hodnocením obhájil na Vysoké škole Karla Engliše v Brně. Na nedostatky v jeho práci jej prý měl upozornit vedoucí jeho práce, a pokud to neudělal, není to jeho chyba. Vedoucí Onderkovy práce, za kterou získal titul bakalář, byl již potrestán a byl s ním rozvázán pracovní poměr.

Vydáno pod