Rašínova vysoká škola přišla o akreditaci, nesmí přijímat nové studenty

Brno/Praha - Rašínova vysoká škola definitivně přišla o akreditaci jednoho magisterského oboru, a navíc nesmí nové studenty přijímat ani do bakalářských programů. Ministerstvo školství odmítlo výhrady Rašínovy vysoké školy, kterými se odvolávala proti rozhodnutí Akreditační komise. Škola nesouhlasí a chce se soudně bránit.

Studenti magisterského programů mají jen pár týdnů do státnic, nemohou si být jistí, jestli státnice a obhajoby absolvují na Rašínově vysoké škole. Tím, že přišla o akreditaci, přišla také o právo udělovat tituly.

Zrušené studijní programy

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Tento týden čeká školu kolotoč jednání s ministerstvem. Škola se pokusí vyjednat výjimky, aby ještě letos mohli magisterské studenti na škole absolvovat státnice. „Jednání jsou teprve v zárodku, čekáme na odezvu ministerstva,“ řekl právní zástupce školy Radek Ondruš.

Pro magisterské studenty, kteří jsou teprve v 1. ročníku, musí najít místo na jiných školách. Na škole už nesmí dostudovat. „Ministerstvo bude určitě přihlížet i k důsledkům, budeme se snažit situaci vyřešit v nejkratší možné době a pomůžeme Rašínově vysoké škole s tím, aby bez větších obtíží umístila svoje studenty na jiné vysoké školy,“ vysvětlila mluvčí ministerstva školství Lucie Kubovičová.

Škola nesmí přijmout nové studenty ani do bakalářských programů

Pochybení komise odhalila i u bakalářského studia, proto zásadně omezila možnost výuky. Podle rozhodnutí ministerstva škola nesmí do bakalářských programu přijímat nové studenty. Školu tak postupně čeká zánik.

Škola s rozhodnutím nesouhlasí. „Ještě dnes podáme správní žalobu k Městskému soudu v Praze a současně škola požádá ministra, zda by nepřehodnotil svoje rozhodnutí,“ dodal Ondruš.

Akreditační komise prohřešky odhalila na kontrole loni v květnu

Do problémů se tato brněnská soukromá škola dostala po kontrole, kterou vloni v květnu provedla Akreditační komise. Ta zjistila, že jeden z magisterských programů nesplňuje základní nároky pro tento typ studia. Například studenti prezenčního studia měli výuku jen jeden den v týdnu.

Rašínova vysoká škola

Akreditaci pro bakalářské obory získala škola v roce 2002.

Akreditace pro magisterské programy byla udělena pro akademický rok 2008/2009.

První inženýři odešli ze školy vloni, tedy v době, kdy Akreditační komise upozornila na nedostatky.

Jednou z prvních absolventů magisterského stupně byla i náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS).

Ve škole, která funguje od roku 2002, vyučovali místo povinných 15 profesorů nebo docentů jen čtyři. Už před rokem komise upozornila na nízkou úroveň bakalářských a diplomových prací.

V červenci 2010 ministerstvo školství zahájilo se školou správní řízení. Letos v lednu byla škole odebrána akreditace na jeden magisterský program, škola okamžitě podala rozklad. Definitivní rozhodnutí padlo minulý týden.

Školu absolvovali i dva brněnští politici

Česká televize před časem odhalila, že náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská (ODS) obhájila na této škole diplomovou práci, která nesplňuje formální požadavky. Bohuňovská navíc v práci okopírovala desítky stran zákonů. Oponentka z Masarykovy univerzity její práci ohodnotila známkou „F“, tedy jako nedostatečnou. Bohuňovská přesto získala titul inženýrky.

Titul bakaláře si odtud odnesl i další náměstek - Ladislav Macek (ČSSD). Jeho práce sice obsahuje chyby, ale splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci.