Ve Valticích vzniklo muzeum železné opony. Otevírá se v sobotu

Valtice - Železná opona padla před více než dvaceti lety. Doby, kdy na hranicích stály ozbrojené hlídky, připomene nově vybudované muzeum ve Valticích. Vzniklo přímo v prostorách bývalé strážnice na hraničním přechodu Valtice – Schrattenberg. K vidění budou dobové uniformy, zbraně, historické vybavení stanice i spousta fotografií. Do časů, kdy bylo Česko odříznuté od západní Evropy, návštěvníky přenesou i zvukové efekty.

„Naším cílem je zmapovat historii ostrahy hranice od vzniku Československa v podstatě po současnost,“ řekl ředitel nového muzea Petr Pajpach. V budově bývalé strážnice vzniklo několik dílčích expozic. Některé z nich představují zařízení obranné stanice z roku 1939, největší část muzea je však věnovaná pohraniční stráži z dob studené války.

„Snažili jsme se pojmout muzeum interaktivní formou, proto výstavu doprovází také autentické zvuky. Jednou z nejzajímavějších částí je služebna pohraniční stráže, kterou jsme zrekonstruovali skutečně do detailů,“ doplnil Pajpach. V jedné z místností se nachází dokonce kus opravdové železné opony. Vystavované předměty si muzeum zapůjčilo především od policie a soukromých sběratelů.

Ředitel Muzea železné opony Petr Pajpach o připravené expozici (zdroj: ČT24)

Muzeum se otevírá v sobotu 30. dubna

S nápadem na vytvoření Muzea železné opony přišla skupina nadšenců z Valtic. „Dozvěděli jsme se, že by bylo možné využít tyto prostory, takže jsme začali přemýšlet, co s tím,“ uvedla Michaela Cibulková ze společnosti Český fortel, která muzeum vlastní. Příprava muzea trvala téměř dva roky a ještě dnes - pouhý den před otevřením - se pracovalo na posledních detailech.

Slavnostního otevření muzea tuto sobotu od 15 hodin odpoledne se zúčastní i členové vojenského klubu z Prahy a Brna, kteří si k této příležitosti obléknou dobové uniformy v 80. let.