Brno se připravuje na prvomájové demonstrace

Brno - Až čtyři stovky účastníků demonstrací očekávají brněnští policisté na prvního máje. Na bezpečnost v centru města budou dohlížet stovky policistů nejen z Brna, ale také z okolních krajů. Podle velitele opatření Miloslava Macháta z jihomoravské policie budou důkladně kontrolovat všechny demonstranty a zabavovat jim zbraně. Mimořádná opatření plánuje také dopravní podnik - dopravu v centru města bude usměrňovat operativně od 11 hodin dopoledne. Pasažéry budou o situaci informovat přímo řidiči a speciálně vyškolení pracovníci.

Dělnická mládež je občanské sdružení spolupracující s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Jejich pochod Brnem se má uskutečnit 1. května. Podle ohlášení začne shromáždění v parku Lužánky, odkud se pochod vydá přes Smetanovu ulici, Veveří, Husovu a Pekařskou ulici na Mendlovo náměstí. Dělnická mládež avizovala ještě jeden pochod kolem Cejlu a Francouzské ulice.

Z odpůrců pochodu Dělnické mládeže se letos zformovala iniciativa Brno Blokuje. Považuje za nepřípustné, aby pochod neonacistů skandujících rasistická hesla prošel čtvrtí, kde žijí převážně romské rodiny. V Brně se na neděli chystá hned několik protiakcí včetně ekumenické bohoslužby.

Místo jednoho pochodu čekají Brno rovnou dva

Kromě demonstrace Dělnické mládeže byla ohlášena také druhá demonstrace, jejímž organizátorem je fyzická osoba, předseda Dělnické mládeže Erik Lamprecht. Demonstranti se mají sejít v parku Lužánky. Čas konání byl nahlášen od 9 do 17 hodin. Na setkání naváže pochod ulicemi Lidická, Joštova a Husova. Ukončen bude na Mendlově náměstí.

Zda bude snaha radikálů obě akce spojit, popřípadě zda se jedna nakonec neuskuteční, policie neví.

Co se bude dít v Brně na 1. máje?

od 9 hod. - setkání příznivců Dělnické mládeže v Lužánkách, během odpoledne by se měli vydat na pochod ulicemi Lidická, Joštova a Husova
od 11 hod. - roh Bratislavké a Hvězdové: protestní akce iniciativy V Brně neonacisty nechceme
od 12.30 hod. - Malinovského náměstí před Domem umění: ekumenická bohoslužba za překonání násilí
od 13 hod. - ulice Cejl: shromáždění iniciativy Brno Blokuje
od 13 hod. - park Koliště: shromáždění Dělnické mládeže v parku Koliště
od cca 15 hod. - Cejl - Jugoslávská - Merhautova - Milady Horákové - Koliště: pochod Dělnické mládeže ulicemi Brna


Na křižovatce ulic Hvězdova a Bratislavská se dále uskuteční setkání Romů
pořádané sdružením IQ Roma servis. Toto místo je ale zcela mimo trasy obou
plánovaných pochodů radikálů. Na Moravském náměstí se navíc chystá setkání KSČM a na náměstí Svobody připravuje vlastní akci ODS.

Policie: Zajistit bezpečnostní opatření bude náročné

Policie povolá na neděli do moravské metropole stovky strážců pořádku. Do
ulic vyjede jízdní jednotka na koních, kordony policistů posílí psovodi, v
pohotovosti budou antikonfliktní policejní týmy, které by měly zmírňovat
případné spory a snažit se o jejich poklidné řešení. Také magistrát bude
mít v ulicích své pracovníky. V případě, že by byly na akcích propagovány
rasově či národnostně radikální postoje, budou je moci rozpustit.

Brno se v minulosti už několikrát stalo dějištěm prvomájových akcí českých pravicových extremistů. Například v roce 2007 se ohlášený pochod zvrhl v násilné potyčky mezi demonstranty a policií.