Pomáhají slabozrakým, nyní jsou bez peněz

Jihlava - Obecně prospěšná společnost Tyflo, která se na Vysočině stará o slabozraké a nevidomé, se dostala do vážných existenčních problémů a dočasně skončila v insolvenci. Kvůli nedostatku peněz od státu propouští zaměstnance a omezuje služby. Z nesnází by jí nyní mohl pomoct Kraj Vysočina.

Společnost Tyflo pečuje o 300 nevidomých a slabozrakých klientů. „V současné době máme 8 pracovníků, a z toho ještě tři na dohodu o provedení práce,“ informoval ředitel společnosti Pavel Hegner. Loni ve společnosti pracovalo 13 zaměstnanců.

Podle Hegnera Tyflo v loňském roce hospodařilo s částkou 1,5 milionu korun, pro letošní rok mu ale byla ze státních dotací přidělena pouhá pětina této částky. „Když to s penězi bude pokračovat tak, jak to vypadá teď, tak budeme muset zavřít,“ podotkl Hegner.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kraj Vysočina proto plánuje chybějící peníze dorovnat z vlastního rozpočtu na úroveň loňského roku. „Pro letošní rok nám chybí 50 milionů korun z dotací, které od ministerstva práce a sociálních věcí dostáváme,“ dodal radní pro sociální věci kraje Vysočina Petr Krčál. O dokrytí peněz pro sociální služby budou krajští zastupitelé Vysočiny rozhodovat na svém květnovém zasedání.