Pacientka u soudu: Lékař se mi za špachtli v břiše dosud neomluvil

Brno – Výslechem znalce a poškozené pacientky Zdenky Kopečkové, které lékaři ivančické nemocnice při operaci zapomněli třiceticentimetrovou špachtli v břiše, dnes pokračovalo jednáním Okresního soudu Brno-venkov. Případ se stal na podzim 2009 a obžalováni z ublížení na zdraví jsou v něm jeden lékař a tři zdravotní sestry. Soudce lékaře viní, že svojí nedůsledností nechali v pacientce třiceticentimetrový operační nástroj, a i když si stěžovala na velké bolesti a o chybějící špachtli se vědělo už týden po operaci, nástroj jí lékaři z břicha odstranili až po pěti měsících. U květnového jednání bude vypovídat lékařka, která ženu s velkými bolestmi poslala na vyšetření CT, které nástroj odhalilo.

„Mám kvůli tomu do dnešního dne obrovské psychické problémy. Jsem stále pod medikamenty. Ten zážitek se mi stále vrací. Kromě instrumentářky, která za mnou přišla s omluvou při jedné z mých hospitalizací, se mi nikdo z nemocnice neomluvil. Pan primář mi zavolal jen proto, aby mi řekl, že mi pěkně děkuje za publicitu celého případu,“ vypověděla dnes u soudu Kopečková. 

Obžalovaný primář Aleš Soukal, který poškozenou pacientku Zdeňku Kopečkovou operoval, vypovídal u soudu již v únoru. „Za operaci mám zodpovědnost, ale v mnoha ohledech jen organizační a formální. Nemůžu jít počítat nástroje. Ten nástroj někomu vyklouzl. Nenahmatal jsem ho, protože je kluzký,“ bránil se u soudu Soukal. A dnes řekl, že se pacientce již mnohokrát za nešťastnou událost omluvil.

Pacientka Zdeňka Kopečková: lékaři mě jen odbývali (zdroj: ČT24)

Z výpovědi primáře Aleše Soukala:

„Nemůžu jít počítat nástroje. Ten nástroj někomu vyklouzl. Nenahmatal jsem ho, protože je kluzký.“

Primář měl za sebou zhruba čtyřicetiletou praxi a v Ivančicích působil 15 let. Za tu dobu tam provedl na 8000 operací. Po potvrzení pacientčiných stížností ze své funkce odstoupil. Několik stovek lidí mu ale v petici vyjádřilo podporu a v dubnu 2010 byl primářem jmenován znovu.

Kromě bývalého primáře čelí obžalobě i tři zdravotní sestry. Když se po devíti dnech při jiné operaci přišlo na to, že nástroj chybí, nahlásila to sestra své nadřízené. Ta situaci řešila se sterilizační sestrou a společně došly k názoru, že se špachtle musela po operaci omylem vyhodit. „Nebyly seznamy nástrojů, neustále se dělaly změny. Měla jsem spočítaná dvě síta, ale v průběhu velice komplikované operace bylo doneseno třetí síto a já neměla čas nástroje spočítat,“ uvedla dnes u soudu instrumentářka Dana Staňková. V nemocnici tak selhaly všechny kontrolní mechanismy, které mají podobným případům zabránit.

Vedení nemocnice už loni v únoru oznámilo, že za selhání potrestá celkem čtyři lidi snížením platu nebo odvoláním z funkce. „Vyvodil jsem důsledky i vůči panu primáři, který nabídl rezignaci a já ji přijal,“ potvrdil před rokem ředitel nemocnice Jaromír Hrubeš. Kromě primáře měla o funkci přijít i vedoucí operačních sálů, která byla přeřazena na místo instrumentářky.

Na špachtli se nepřišlo - selhala kontrola

Z výpovědi instrumentářky Dany Staňkové:

„Nebyly seznamy nástrojů, neustále se dělaly změny. Měla jsem spočítaná dvě síta, ale v průběhu velice komplikované operace bylo doneseno třetí síto a já neměla čas nástroje spočítat.“

Na chybu lékaři nepřišli, ačkoli si pacienta stěžovala na velké bolesti. Když navíc žena během pěti měsíců několikrát žádala o rentgenové vyšetření, bylo jí prý řečeno, že není potřeba nechat se zbytečně ozařovat. „Když mě primář viděl, tak mi říkal - paní Kopečková, já když vás vidím, tak jsem z vás už hotový. Bránila jsem se, že nejsem žádný hypochondr,“ odvyprávěla svůj příběh Zdenka Kopečková. Doktoři jí pouze poradili, ať si vezme ibalgin.

Případ se navíc personál nemocnice snažil utajit a ženě nabízel mimosoudní odškodnění. Ta to odmítla a připojila se k současnému soudnímu řízení, kde může získat bolestné až 700 tisíc korun. Zdenka Kopečková by navíc mohla  v občanskoprávním řízení po nemocnici požadovat odškodné.

Po odhalení případu zavedla ivančická nemocnice další pojistky, které mají zabránit jeho opakování. Existují jmenné seznamy nástrojů, před operací se navíc pořizuje fotodokumentace síta, podle které mohou instrumentářky počty zpětně zkontrolovat.

Nemocnice v Ivančicích
Zdroj: ČT24
Vydáno pod