Budou se v Holešově vyrábět pneumatiky? Lidé jsou proti

Holešov - Průmyslová zóna v Holešově vznikla na území bývalého letiště a na přilehlých pozemcích. Investory láká už 2 roky, teď se hovoří o možnosti, že by v zóně vyrostla továrna na pneumatiky. Postavit by ji měla společnost Mitas. Investice za miliardu, 550 zaměstnanců s průměrným platem 25 tisíc – akvizici tuzemské pneumatikárny mělo provázet nadšení. Obyvatele obcí ale zajímá hlavně kvalita života a s tím spojené obavy o ochranu zdrojů pitné vody.

Vedení průmyslové zóny se s občany Holešova a dalších obcí setkává už tři roky. Letos už měli možnost diskutovat o budoucnosti zóny obyvatelé Přílep a Martinic a včera také Holešova. Všemi besedami se neslo jedno důležité téma - záměr společnosti Mitas vyrábět v zóně pneumatiky a s tím spojená obava o zdroje pitné vody. 

Diskuse přes tři hodiny

Zatím nejbouřlivější diskusi zažil večer samotný Holešov, kde vedení zóny muselo čelit dotazům občanských sdružení Za zdravé Holešovsko a Ohnica a dalších účastníků setkání. Zástupci zóny je ujišťovali, že vše bude v souladu se zákonem. 

Rozhodující bude studie o vlivu na životní prostředí, ke které se budou vyjadřovat inspekce životního prostředí, vodosprávní úřad, hygienická stanice a další instituce.

Kolize s vodním zákonem

„Vodní zdroj pod zónou je jedinečné kvality, jeho kapacita může být až 200 litrů za vteřinu. Na rozdíl od jiných ve Zlínském kraji je chráněn v podzemí, ty ostatní jsou na povrhu, vesměs to jsou vodní nádrže jako Slušovice nebo Kněžpole. Otevřené zdroje jsou náchylnější na znehodnocení, to v Holešov možné není, pokud ho tedy neznečistí člověk například průmyslovou výrobou ze zóny. Je nutná korekce plánů na zastavění zóny, je nutné úplné vyloučení podobných investic, jako je například pneumatikárna.“

Loni v říjnu si město po výrobci pneumatik Mitas vyžádalo zpracování hydrogeologického průzkumu. Radnice raději investovala také do posudku vlastního, nezávislého. Chce mít stoprocentní jistotu, že výroba pneumatik nebude pro město znamenat žádné ohrožení.

V posudku holešovské firmy Aqua-Gea investor připustil, že bude ročně vypouštět desítky tun emisí do ovzduší. Podle autora posudku Zdeňka Vacka by tím výrazně ohrozil kvalitu podzemních vod.

Občanská sdružení Ohnica, Za zdravé a krásné Holešovsko a holešovský zastupitel Josef Bartošek proto podali v pátek trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení životního prostředí. Případem se zabývá okresní státní zastupitelství.

Vydáno pod