Dvořáková: Na problémy Rašínovy vysoké školy jsme upozornili už loni

Praha/Brno – Na nedostatky v posuzování závěrečných prací na brněnské Rašínově vysoké škole upozornila akreditační komise už loni v červnu. V Interview ČT24 to uvedla její předsedkyně Vladimíra Dvořáková a dodala, že se školou už probíhá správní řízení. Na Rašínově vysoké škole získala magisterský titul náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská, jejíž kvalifikační práce byla označena jako problematická.

„Hodnotili jsme kvalitu prácí a došli jsme k závěru, že jsou katastrofální,“ uvedla Dvořáková na adresu Rašínovy vysoké školy. „Doporučili jsme ministerstvu školství, aby jí odňalo magisterskou akreditaci a zakázalo přijímat další studenty do bakalářského studia.“

Podle Dvořákové je šokující, že Bohuňovské práce prošla i navzdory výtkám oponentky, jež ji posuzovala. „Pokud máte doporučení, aby práce neprošla, samozřejmě každý, kdo je v komisi, zbystří a okamžitě se do práce podívá,“ konstatovala šéfka akreditační komise s tím, že v tomto případě k tomu nedošlo.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Onderkova práce? Jako řezbář, co neumí s nožem

Jedním z hlavních problémů v podobných vysokoškolských aférách jsou podle Dvořákové nedostatečné vnitřní mechanismy kontroly samotné školy. Podle šéfky akreditační komory je přitom nezbytné, aby práce měla svého vedoucího i oponenta a aby byla přístupná veřejností, a to včetně posudků. Nezbytná je i kontrola proti plagiátorství.

V případě nevyhovujících prací Bohuňovské a jejího nadřízeného, brněnského primátora Romana Onderky, však práce rozhodně kvalitní nebyla. Chyběl poznámkový aparát i seznam použité literatury. „Ani v jednom případě práce nesplňovala základní kritéria z hlediska ‚umění řemesla‘. Neočekávaly se nějaké hluboké myšlenky, ale to, že člověk umí profesionálně dobře zpracovat nějaký problém. I když odhlédneme od obsahu, je to, jako kdyby řezbář neuměl pracovat s nožem.“

Medvědí služba škol, které sklaply

Podle Dvořákové je také možné, že samotné vysoké školy nadbíhají svým prominentním studentům, aby si s nimi nezadaly. Ti pak ani nemusejí vědět, že jejich studium neprobíhá korektně.

„Je určitá tendence u některých soukromých škol, že před politiky sklapnou, dělají jim medvědí službu a řeknou jim, jak je práce skvělá. (Politik) možná nakonec prochází studiem a vůbec netuší, že práce by měly mít poznámkový aparát, protože mu to nikdo ze školy neřekne. Jinak si to neumím vysvětlit,“ podotkla Dvořáková.

Dvořáková: Když politikovi zkontrolujete práci, je rozhořčený

Česká televize opakovaně žádala primátora Onderku a náměstkyni Bohuňovskou o vyjádření. Brněnskému reportérovi Michalu Šebelovi ovšem Onderka vzkázal, že nebude mluvit s člověkem, „který viditelně lže a porušuje zákon“.

Podle Dvořákové se tak projevil zásadní problém české společnosti, známý už z kauzy plzeňských práv. „V této společnosti vůbec nefunguje pocit, že by se měl politik zodpovídat. On se tváří velmi rozhořčeně, že někdo kontroloval jeho práce. Jenže je dobře, že jsou tyto práce kontrolovány. Pokud si na to politici nezvyknou, tak se nehneme dál,“ uvedla Dvořáková.