Vídeň a Utrecht - dva nové parníky dorazily do Brna

Domašov/Brno  - Dnes dopoledne se dvě lodě vyrobené pro brněnský dopravní podnik vydaly na závěrečnou část cesty z Hlavečníku na Pardubicku. Nadměrný náklad dvou 25 metrů dlouhých parníků nocoval v Domašově u dálnice D1. Nové lodě jsou od stejného výrobce jako parník Lipsko, který brázdí hladinu přehrady už od loňského jara.

Obě plavidla mají atypickou vyvýšenou záď a plují na elektrický pohon. Loď nabízí bezbariérový přístup  a stojí 15,5 milionu korun, což v porovnání s jinými investicemi dopravního podniku není tolik. Za cenu jedné nové tramvaje typu Porsche by se daly pořídit parníky hned čtyři.

Dopravní podnik už vyřadil tři parníky. Příští rok je budou následovat ještě parníky Dallas a Veveří. Všechny brněnské lodě zatím našly nového majitele a unikly tak sešrotování. „Jsme rádi, že je o ně zájem a že zůstanou v podobě, ve které byly vyrobené, zachovány pro další generace,“ uvedl vedoucí lodní dopravy v Brně Martin Ecler.

Nové lodě pojmou až 200 lidí, kteří budou moci pobývat na dvou palubách. „Budou pojmenovány po partnerských městech Brna – a to jmény Vídeň a Utrecht,“ prozradila mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

Lodě se na vodu dostanou v květnu

Vídeň ani Utrecht se na seznámení se s brněnskou vodou budou muset počkat. Jejich první cesta zamířila do doků dopravního podniku, kde získají nátěr v barvách dopravního podniku, úpravu interiérů a kapitánské kabity. Na hladinu vyplují 14. a 28. května, kdy by měly začít vozit i návštěvníky přehrady.