Brutálně týraný Dominik dál zůstává v dětském domově

Brno - Brněnský městský soud dnes rozhodl, že brutálně týraný devítiletý chlapec z Brna zůstane v dětském domově. Umístěn je v něm od dubna loňského roku i se starší sestrou, která ale nebyla týrána. Hochova matka dostala v únoru za týrání syna 6 let a otec 6,5 roku vězení. Verdikt zatím není pravomocný, odvolala se státní zástupkyně, která považovala trest za mírný. Až bude rozsudek pravomocný, bude možné zahájit jednání o případném svěření chlapce do pěstounské rodiny. Chlapcův stav se v dětském domově výrazně zlepšil, rány na těle se mu zahojily. Bez problémů přibývá na váze a roste.

Dominikův případ je dobře známý. Hoch nedostával řádnou stravu, byl dlouhodobě bit i jinak fyzicky týrán. V době odhalení kauzy, kdy musel být umístěn do nemocnice, vážil 13,5 kilogramu, tedy asi jako dvouleté dítě. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, přestože to nebyla pravda.

„Chlapec měl od rýsováčků a špendlíků oteklé a bolavé nohy. Kvůli bolesti se mu špatně chodilo,“ uvedla vyšetřovatelka Michaela Kučerová. Ve škole si nikdo ničeho nevšiml, protože do školy chlapec chodil vždy čistý a upravený. Rodiče se k němu na veřejnosti chovali laskavě. Synovy časté absence omlouvala matka nemocemi a alergiemi, modřiny a pohybové aktivity sváděla právě na chlapcovu hyperaktivitu. V průběhu roku navíc chlapec změnil školu, učitelé tak téměř neměli čas cokoliv zpozorovat.

Dominik ze zoufalství kradl spolužákům svačinu

Matka také zakázala, aby syn dostával ve škole jiné jídlo, než které si přinese z domova. Těžce podvyživený chlapec proto ze zoufalství kradl svačiny ostatním dětem. „Vypadal jako dítě z koncentračního tábora, měl vypouklé bříško, vystouplé klouby a chyběly mu vlásky,“ doplnila vyšetřovatelka.

Soudce Josef Tatíček o týrání

„Lékařské zprávy jasně dokazují, že byl chlapec týraný a vyvinul se u něj syndrom týraného dítěte. Do dětské nemocnice jej přivezli v podvyživeném stavu, s natrženým uchem a dalšími ranami.“

Syna začali doma týrat v roce 2004. Proto byl rodičům i se sestrou odebrán. O rok později je ale získali zpět. Na to, že již problémy nebudou pokračovat, měla dohlížet sociální pracovnice z radnice Brno-střed. Ve prospěch dítěte prý mohla zasáhnout už v roce 2008, ale neučinila tak. Tehdy se policie opět začala zabývat podezřením z týrání hocha. Nyní sociální pracovnici hrozí trestní stíhání.

Vydáno pod