Ministr školství slíbil podporu Velké ceně Brna

Brno/Praha - O podpoře Velké ceny silničních motocyklů vládou jednal jihomoravský hejtman Michal Hašek s ministrem školství Josefem Dobešem. Pořádání populárních motocyklových závodů je totiž ohroženo. Firma provozující brněnský automotodrom vykázala v loňském roce finanční ztrátu a není schopna sama zaplatit zalistovací poplatek ve výši zhruba 70 milionů korun promotérovi šampionátu. Ministr Dobeš přislíbil, že motocyklové závody podpoří částkou 20 milionů korun.

Automotodromu už přispěl kraj i město

Kraj letos pro brněnský automotodrom navýšil dotaci z šesti milionů na osm. Deseti miliony firmě přispěje i město. Podle místních politiků je motocyklové mistrovství světa pro region klíčové. Grand Prix České republiky je tradičně nejnavštěvovanějším závodem celého seriálu. Oproti uplynulé sezoně z kalendáře Masarykova okruhu už ale z ekonomických důvodů vypadly automobilové závody mistrovství světa Grand Tourismo a Světové série Renault. Program letošní sezony ohrožen není. Grand Prix silničních motocyklů, která se v Brně jezdí téměř nepřetržitě od roku 1965, se bude letos konat 12. až 14. srpna.

Ministr školství Dobeš o podpoře Velké ceny Brna (zdroj: ČT24)

Pomozte nám, žádají pořadatelé vládu

Pořádání Velké ceny Brna bylo pro pořadatele ztrátové už v loňském roce. Celkové náklady na závod bez zalistovacího poplatku byly téměř 90 milionů korun, výnosy jen 75 milionů. Firma chce po státu zaplacení zalistovacího poplatku promotérovi šampionátu ve výši zhruba 70 milionů korun. Podle zástupců automotodromu je podpora obdobných akcí v zahraničí obvyklá. Argumentují i finanční podporou jiných sportovních akcí v České republice, například loňského mistrovství světa basketbalistek nebo předloňského šampionátu v klasickém lyžování v Liberci.

Podle Ivany Ulmanové z automotodromu bude v případě, že brněnský závod z programu MS vypadne, obtížné vrátit do Česka tuto akci někdy v budoucnu. Brněnský okruh má silnou konkurenci například v Maďarsku nebo na Ukrajině. Některé z okruhů jsou v lepším technickém stavu než ten brněnský.

Podpoří vláda motorky v Brně?

Jak se vláda k žádosti pořadatelů postaví, to je zatím nejisté. Ministr financí Miroslav Kalousek už předem podporu závodům odmítl. Stát se podle něj nikdy nesmí vzdát podpory sportu, zejména v oblasti výchovy mládeže, Velká cena silničních motocyklů je podle něj ale především byznys. „Vláda České republiky nepořádá Velkou cenu a nevidím žádný důvod, proč by do ní měla peníze daňového poplatníka investovat,“ řekl Kalousek. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek dnes proto jednal o možné podpoře na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy s ministrem Josefem Dobešem. Ani slíbená částka 20 milionů nebude ale na poplatek stačit. Hejtman Hašek se proto chystá oslovit i další ministerstva. I kdyby se ale peníze postupně naskládaly, je podle mluvčího okruhu Jiřího Smetany taková podpora nesystémová. Pokud nebude rozpočet s příspěvkem pro pořádání závodů automaticky počítat, může se problém opakovat každý rok.