Kontrola tržnice na Hatích odhalila padělky za 1,5 milionu

Hatě – Stovky padělků oblečení, kabelek, bot a bižuterie zabavili dnes pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) ve vietnamské tržnici v Hatích u Znojma. Dnešní zátah přinesl nečekaný úlovek – za jediný den zabavili inspektoři falešné zboží za 1,5 milionu korun, tedy za stejnou částku jako za celý leden a únor dohromady.

Akce inspektorů ČOI dnes probíhala za naprostého utajení. „Je velmi náročné udržet kontroly v tajnosti, vietnamská komunita je velmi obezřetná. Mají po tržnici svoje hlídky, které prodejce na možné nebezpečí upozorní,“ popsala ředitelka ČOI na jižní Moravě Tatiana Neuhybelová.

Dnes stačilo jedno nenápadné tlesknutí, které spustilo bleskové maskovací manévry prodejců. Utajená akce se tak po pár minutách proměnila v oficiální kontrolu. Prodejci se hájili. „My se musíme zeptat, které značky můžeme a které nemůžeme. Třeba víme, že Adidas, Nike a Puma tady mít nesmíme, ale jaké další, to nevíme,“ bránil komunitu správce tržnice Long Tran Van. Jenže i výrobky výše zmíněných značek inspektoři na místě našli.

Inspektoři ČOI odhalili stovky padělků známých značek (zdroj: ČT24)

Stovky falzifikátů nemusí být podle ředitelky jihomoravské ČOI Neuhybelová skutečným počtem padělků na tržnici. Dá se předpokládat, že v zamčených skladech se jich ukrývá mnohonásobně více. „K jejich kontrole je nutné mít soudní povolení, o které se při takto operativních a rychlých akcích nežádá,“ vysvětlila Neuhybelová.

Zboží, u něhož půjde odstranit padělaná značka, získají humanitární organizace, ostatní zabavené věci skončí ve spalovně.

Vydáno pod