Nová pravidla Lesů ČR likvidují malé pily

Jihlava - Malé regionální pily mají vážné existenční problémy. Likvidační je podle nich nový způsob těžby a zpracování dřeva státního podniku Lesy ČR. Nespokojení majitelé pil z celé země se dnes sešli v Jihlavě, aby dohodli další společný postup. Například malá pila v Hladově na Jihlavsku propustila sedm zaměstnanců a zastavila provoz. Nyní dělá všechno pro to, aby výrobu znovu obnovila. Nemá však prostředky, aby dlouhodobě platila za kulatinu tak vysoké ceny, které vzešly z poslední veřejné zakázky Lesů ČR.

„Za ceny, které vítězové tendru navrhují a které prakticky od nás vyžadují, nejsme schopni pracovat a budeme muset výrobu naprosto zlikvidovat,“ říká majitel pily v Hladově František Prokš. Stejné obavy panují i mezi desítkami dalších majitelů malých regionálních pil. Firmy proto omezují nebo zastavují výrobu a propouštějí zaměstnance. „Výběrová řízení vygenerovala takové ceny, které jsou pro nás naprosto zdrcující,“ dokládá mluvčí Společenstva dřevozpracujících podniků ČR Zdeňka Besedová.

Zbyněk Boublík, mluvčí, Lesy ČR

„Počínaje 1. lednem 2011 mají všichni stejný přístup ke dřevní hmotě za spravedlivé ceny.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Lesy ČR se však brání. „Ceny dřeva u nás nevybočují z průměru, který je v okolních zemích,“ říká mluvčí Lesů Zbyněk Boublík. Společenstvu dřevozpracujících podniků jde nejen o změnu cenové politiky, ale současně chtějí dosáhnout i toho, aby LČR musely část dřeva prodat místním malým regionálním podnikům, doplňuje Besedová: „Tak, aby část hmoty, která se vytěží v LČR, byla prioritně směřována do regionů.“

„Státní podnik bude mít vysoké miliardové zisky, ale ještě větší miliardy se zaplatí podpoře v nezaměstnanosti,“ oponuje předseda Společenstva dřevozpracujících podniků ČR Petr Pražan. Zástupci společenstva se proto v Jihlavě dohodli, že budou prosazovat změny u politiků. Ve čtvrtek budou jednat s poslanci, v pátek se senátory.