Pachové ohradníky na Vysočině často nefungují

Jihlava - Speciální pachové ohradníky chrání od loňska zvěř a řidiče na Vysočině. Plot je tam natažený v délce 50 kilometrů v kritických úsecích, kde v minulosti nejčastěji docházelo ke srážkám aut se zvěří. Jenže na mnoha místech už ohradníky přestaly plnit svou funkci a řidiči musejí být opatrní. Myslivci nemají peníze a čekají na příspěvek od kraje Vysočina, aby mohli nakoupit speciální pěnu, která zvěři přirozenou cestou zabrání přes silnici přejít.

Naposledy loni doplňovali myslivci speciální pěnu na přivaděči na dálnici D1 z Pelhřimova. „Pěna se naposledy oživovala koncem září. Mělo by to vydržet přibližně tři měsíce,“ uvedl předseda Mysliveckého sdružení Kojčice Miroslav Sankot.

Podle žďárské společnosti, která pachové ohradníky tři roky testovala, by se měla pěna na kůlech obnovovat častěji, nejlépe každý druhý měsíc, aby byl účinek trvalý. „Ten repelent by se v tom měl udržet zhruba 3 až 5 týdnů, a to je skutečně funkční,“ řekl František Slavíček ze společnosti KINSKÝ Žďár. Repelent je na bázi kyseliny mléčné, do kterého se přidává pach různých predátorů.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Podobná situace je i na hlavním tahu z Jihlavy na Pelhřimov, kde už myslivci připravili kůly. Čekají jen na to, až jim kraj dá peníze na nákup speciální pěny. „My jsme právě počítali s určitou podporou od kraje i pojišťoven, tak jak tomu bylo,“ doplnil předseda Mysliveckého spolku Vyskytná Lubomír Nechvátal. Právě kraj s pojišťovnou už vloni investovaly do pilotního projektu 200 000 korun a mělo se pokračovat.

Policejní statistiky za první dva měsíce přitom mluví jasně. Každý druhý den se stane nehoda se zvěří. „Nejhorší situace je na Pelhřimovsku, kde policisté vyšetřovali 14 případů,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ohradníky už na mnoha místech Vysočiny neplní funkci, i když to na první pohled není vidět. Varování si tak zaslouží zejména řidiči.

Srážky aut se zvěří na Vysočině
Zdroj: ČT24/PČR kraje Vysočina
Vydáno pod