Rodiče týraného Dominika dostali 6 a 6,5 roku vězení

Brno - Rodiče, kteří krutým způsobem trýznili a mučili osmiletého Dominika, byli uznáni vinnými. Matka půjde na šest a otec na šest a půl roku do vězení. Soud tak uvěřil nejen dosud předloženým důkazům lékařů, ale také výpovědím sourozenců, kteří dosvědčili, že byl Dominik týraný hlady a trpěl bitím i mučením za ostatní děti. Oba rodiče půjdou do káznice s ostrahou, matka se zvýšenou. Státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala, považuje jej za mírný.

„Lékařské zprávy jasně dokazují, že byl chlapec týraný a vyvinul se u něj syndrom týraného dítěte. Do dětské nemocnice jej přivezli v podvyživeném stavu, s natrženým uchem a dalšími ranami,“ vysvětlil soudce Josef Tatíček.

Soudce Josef Trávníček k potrestání rodičů

Udivilo mě, že se rodiče na předchozím jednání odmítli podívat na předložene fotky podvyživeného a týraného Dominika. Nejstarší syn je v ústavu už od tří let, ostatní děti jsou také v ústavní péči. To vše svědčí o výchovné způsobilosti rodičů. Dominik si ponese následky celý život.

Soud poslal tyrany na 6 let za mříže (zdroj: ČT24)

Rodiče chlapce se podle něho sice snažili dokázat, že je Dominik nemocný a má endokrinologické potíže, šlo však o vykonstruovanou obhajobu. „Jak se v nemocnici ukázalo, stačil půlrok na to, aby přibral sedm a půl kilo a vyrostl o deset centimetrů. A to je doklad normálního vývoje, jak dnes vypověděla také soudní znalkyně. Není tedy možné se tím hájit, jak to učinila matka,“ vysvětlil důvody svého rozhodnutí Tatíček.

Ráno začal proces s vyloučením veřejnosti

Soudce hned na začátku soudního jednání, které začalo o půl deváté ráno, rozhodl o dočasném vyloučení veřejnosti z důvodů ochrany poškozeného. Četly se totiž listinné důkazy a vypovídala první svědkyně. „Ve výpovědi se objevují názvy škol a zařízení, do kterých poškozený chodil, ale i informace o jeho současném pobytu a zdravotním stavu, které s ohledem na něj zveřejňovat nebudeme,“ uvedl soudce Josef Tatíček. Podruhé, v jedenáct hodin, veřejnost vyloučil, když hovořila znalkyně - lékařka, která posuzovala právě zmíněnou podvýživu či nemoc u chlapce.

První svědkyní byla učitelka ze základní školy, kam chodil Dominik před tím, než se rodiče přestěhovali do Brna-Židenic. Ke své svědecké výpovědi se však odmítla před novináři na chodbě soudu vyjádřit. Z předešlých informací však vyplynulo, že ve škole si týrání nevšimli. Chlapec si do školy nosil jídlo, a a když měl tělocvik, do školy nechodil. Nebylo tedy možné zjistit známky fyzického týrání.

Bratr: Dominik nesměl jako jediný jíst a byl bit i za ostatní

Ve čtvrt na jedenáct soudce opět novináře pustil do soudní síně. A začal číst části výpovědí všech dětí z rodiny. Dominik sám do vyšetřovacího protokolu uvedl, že ho matka s otcem bili rukou, vařečkou a páskem, škrábali ho a při tom mu maminka sprostě nadávala. „Maminka dobře vařila, ale nic z jídla mi nedala, i když věděla, že mám hlad.“ Dostával dvakrát denně chleba s máslem a salámem, zatímco ostatní děti si mohly brát jídlo, kdy chtěly.

Z výpovědi staršího bratra k Dominikově týrání

„Táta ho držel, matka lepila, na každou patu tři připínáčky. Dominik pak chodil po špičkách, plakal a oni mu říkali, ať drží hubu, jinak dostane. Nadávali mu tlustej mongole, a když měl hlad, tak mu máma říkala, že je blbej a ať si jídlo udělá sám.“

O rok starší Lucie o bratrově týrání mluvit nechtěla. Podle ní Dominik zlobil maminku, a tak ho tatínek bil. Víc než maminka. Ráno vstával, až byla ona najezená, aby jí nesebral jídlo.

Sdílnější byl až starší bratr Michal, za jehož týrání dostali rodiče podmínku v roce 2000, kdy mu byly tři roky. Od té doby je i se starším bratrem v ústavní péči a k rodičům jezdili pouze na návštěvy.

„Dominik jídlo moc nedostával, a když měl hlad, nesměl si nic vzít. Často dostával pěstí i za ostatní děti a mlátila ho i sestra. Táta mu třeba dal facku, až se Dominik motal, a když se zvedal, dostal znova. Mlátil ho třikrát denně. Dominik se schovával do skříně,“ zněla výpověď staršího bratra Michala. Připínáčky v botách komentoval slovy, že měl asi Dominik ploché nohy, a tak mu je rodiče lepili na paty. „Táta ho držel, matka lepila na každou patu tři připínáčky. Dominik pak chodil po špičkách, plakal a oni mu říkali, ať drží hubu, jinak dostane. Nadávali mu tlustej mongole, a když měl hlad, tak mu máma říkala, že je blbej a ať si jídlo pořídí sám,“ uvedl ve výpovědi bratr. Sám za sebe Michal řekl, že ho rodiče neměli rádi, nejradši měli Lucku, a proto je rád, že je z rodiny pryč. Do protokolu uvedl, že rodiče jsou „blbci, kteří si nadělají děcka a pak se o ně neumí postarat“.

Obhájci žádali překvalifikování činu, státní zástupkyně důkazy pro tvrdší trest

Přestože státní zástupkyně dnes žádala soud o další důkazy - například zpracování znaleckého posudku z oboru psychiatrie, který by mohl ukázat, zda Dominik netrpí posttraumatickou poruchou, soudce Tatíček to zamítl.

Stejně tak žádali o další důkazy právníci obhajoby, kteří jsou přesvědčeni, že rodiče dětí pouze zanedbali povinnou výživu. Žádali proto výslech hned několika pracovníků OSPODu, kteří na ně dohlíželi a dosvědčili by, že i při namátkových kontrolách bylo v rodině vše v pořádku. Ani to však soudce Tatíček nepřipustil.

Dominik nebyl jediným týraným dítětem v rodině

Dominik je už druhým dítětem ze čtyř, které dvaatřicetiletá matka Lucie a její čtyřiatřicetiletý muž Jiří prokazatelně týrali. Za první případ trýznění druhého nejstaršího syna Michala dostali trest už v roce 1999, kdy ho jako tříletého chlapce dokonce málem uškrtili, protože příliš zlobil. Tehdy jim byly obě děti - starší i mladší syn - odebrány a skončily v ústavu.

V roce 2000 jim byl za to uložen podmínečný trest - osmnáct měsíců s třicetiměsíčním odkladem. A rodiče se po třiceti měsících, kdy se podle sociálky Brna-střed osvědčili, stali beztrestnými. U soudu přitom nesvědčila lékařka, která dnes hovoří o dlouhodobém týrání všech dětí mužského pohlaví v rodině ve velmi nízkém věku a o tom, že tento fakt mnohokrát hlásila na sociální odbor Brna-středu. Trest jim byl nakonec v roce 2004, kdy zřejmě začalo Dominikovo týrání, z rejstříku vymazán.

Krajské státní zastupitelství šetří, kdo selhal

Případem se už zabývá také krajské státní zastupitelství, které chce přezkoumat jak práci policie, tak sociálky a všech, kteří mohli případu z letošního jara zabránit. Dozorující státní zástupce chce totiž zjistit, zda-li nejde ještě o závažnější případ, který by mohl mít pro trýznitele ještě vážnější soudní důsledky.

V současné době existuje v celém případu pouze jedno další trestní oznámení na sociální pracovnici Brna-středu, která měla případ rodiny, kde už k týrání došlo, na starost. Podal ho na ni jeden z nespokojených otců, kterému dle jeho slov nepomohla s úrovnáním sporů s rozvádějící se manželkou a který podle ní přišel o děti.

Vydáno pod