Netopýry na Moravě plíseň neničí. Zatím

Blanensko - Nebezpečná plíseň Geomyces destructans, která decimovala populaci netopýrů v Severní Americe, se sice objevila i u netopýrů v Česku, jejich hromadný úhyn se ale naštěstí nekoná. Potvrdil to průzkum, který odborníci provádějí v jeskyních Moravského krasu.

Biologové používají speciální přístroje na monitorování průletu nebo měření teploty těla netopýrů. Na podzim totiž chiropterology vystrašila bílá plíseň, kterou objevili na čenichu nebo boltci moravských netopýrů. Ta může způsobit vážné onemocnění nazvané White nose syndrom neboli Syndrom bílého nosu. Tato nemoc dokázala za pár let snížit populaci netopýra společenského v Severní Americe až o třetinu.

Kromě měření teploty a sčítání netopýrů pozorují vědci pomocí speciálního přístroje, který vidí ve tmě i pohyby létajících savců. „Máme štěstí, aspoň na této lokalitě, zatím se ta zvířata chovají standartně, tzn. neliší se jejich chování od běžné zimy. Takže ten White nose syndrom na ně nepůsobí tak intenzivně jako třeba v Severní Americe,“ říká plný optimismu Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců AV v Brně.
 
Jestli u našich netopýrů syndrom bílého nosu propukne v budoucnu, to ale zatím vědci říci nemohou. Netopýři sice zatím houfně nevymírají, plíseň, která může onemocnění způsobovat, ale na svém těle mají. 
 
Záhadu, proč na evropské jedince vražedná plíseň nemá takový smrtící účinek jako v Americe, se teď snaží biologové z Moravy vyřešit. První výsledky by měli mít během pár týdnů. Chystají se totiž patologicky vyšetřit napadeného jedince, který přes zimu uhynul.

Chiropterolog Jan Zukal (zdroj: ČT24)
Vydáno pod