Vinaři soutěžili v řezu vína

Bzenec - To, že vinaři mohou soutěžit i v něčem jiném, než je kvalita jimi vyprodukovaného vína, předvedla dnes dvacítka odborníků v Bzenci, kde se konal už sedmý ročník neoficiálního mistrovství republiky v řezu vinné révy. O nejlepšího „řezače“ bojovali vinaři z celé Moravy ve dvou věkových kategoriích na viničních tratích s keři odrůd Rulandské bílé a Ryzlink rýnský.

Zadání odborné poroty, jak má řez a úprava keřů révy vypadat, se každý rok liší v závislosti na sezóné a počasí. Protože ani jedno v minulém roce vinařům nepřálo, museli soutěžící révu ve vinohradech prořezat razantněji. „Vinice je šest let stará a kondice je spíše horší vlivem zacházení z předchozích let,“ vysvětlil hlavní komisař soutěže Vlastimil Peřina.

Vinaři mají pouhých patnáct minut na to, aby prořezali co největší počet keřů vinné révy a za každý kus jsou bodováni. Odborná porota ale uděluje i body trestné. Po časovém limitu jsou tak všichni soutěžící různě daleko ve vinohradu, i v závislosti na zvolené strategii.

Hlavní komisař Vlastimil Peřina (zdroj: ČT24)

Tu nejlepší podle všeho zvolil v juniorské kategorii Stanislav Škrobák z Čejkovic. V seniorské kategorii Elite vyhrál už potřetí za sebou Marek Pšovský z Prušánek, kterému už ostatní vinaři zakázali příští rok soutěžit a musí usednout mezi porotce.

„My máme dva a půl hektaru vinic a všechno to stříhá manželka přes zimu. Ona mě k tomu nechce pustit, tak abych si zastříhal, musím chodit na soutěže,“ smál se vítěz Pšovský. Kromě symbolické výhry -  zlatých nůžek -budou vítězové obou kategorií reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa, které se koná za čtrnáct dní ve Francii.