Majitelé nemají na opravu památky peníze, úřady jim hrozí pokutami

Znojemsko - Na opravu bortícího se památkově chráněného domu ve Strachoticích na Znojemsku nemají jeho majitelé peníze. Úředníci ze znojemského odboru památkové péče hrozili Horsákovým až dvousettisícovou pokutou, nakonec jim dali sankci o něco mírnější, ve výši 90 tisíc. Přestože je stavba ve velmi špatném stavu, památkáři trvají na jejím zachování. Náklady na opravy rozpadající se stavby se šplhají ke třem milionům.

Pro Horsákovy a spolumajitele Josefa Křížka je dům jen nebezpečná ruina, pro památkáře unikát lidového stavitelství. Za stav, ve kterém dům je, si podle úředníků mohou majitelé sami. Moc dobře prý věděli, že je jejich dům kulturně chráněný, a byli upozorňováni, že o nemovitost musí řádně pečovat.

Očima odborníka

Stavbař Karel Pavlíček: „Vynaložení milionů na opravy by bylo nesmyslné, ten dům je mrtvola. Chybu udělali už řemeslníci při stavbě domu na začátku 19. století. Dům nemá základy a klenby nejsou postavené, jak by měly.“

Stavbař Karel Pavlíček o technickém stavu památky a potřebných opravách (zdroj: ČT24)

Horsákovi ani spolumajitel, kteří dům získali v dědictví, dostatek peněz na opravy nemají. Nejraději by ho nechali okamžitě zlikvidovat. „Každý máme svůj dům, na tohle prostě nemáme peníze. Chceme to zbourat a hotovo,“ řekl spolumajitel stavení Josef Křížka.

Odbor památkové péče ve Znojmě má ale opačný názor. Majitelům domu loni nabídl půlmilionovou dotaci na první fázi oprav. Tu ale odmítli. Podle stavbaře Karla Pavlíčka, který majitele domu zastupuje, je dům už od svého vzniku před 170 lety špatně postavený a nezachránila by ho ani dřívější rekonstrukce. Kdyby teď majitelé svůj názor obrátili a o dotaci se rozhodli požádat znovu, neměli by na ni už nárok. 

Památkáři: Místo oprav majitelé památku ještě více poškodili

V čem vidí úřad největší problém? Majitelé poté, co strhli střechu domu, aby netlačila na obvodové zdi, pořádně nezajistili stropy stavení. Tím způsobili mnohem vážnější poškození chráněné stavby. Ještě před rokem nemusely být podle úředníků náklady na rekonstrukci až tak vysoké. „Odbor školství, kultury a památkové péče města Znojma má povinnost chránit stavbu jako památku. Vydal stanovisko, kterým se majitelé neřídili, proto budou sankciováni,“ uvedla znojemská mluvčí Renáta Šimečková.

Od Horsákových teď znojemští úředníci požadují devadesátitisícovou pokutu. Pokud se navíc nezačnou o památku náležitě starat, hrozí jim sankcí ještě tvrdší - až v milionové výši. O odpamátnění stavby žádají majitelé ministerstvo kultury už podruhé. Poprvé jim ministerstvo nevyhovělo, teď stále netrpělivě čekají na odpověď.

Vydáno pod