Uherské Hradiště se pomalu loučí s myšlenkou muzea totality

Uherské Hradiště - Muzeum totality mělo vzniknout v bývalé věznici v Uherském Hradišti. Město dlouho o tuto možnost usilovalo, dokonce se smířilo i s tím, že za starou věznici zaplatí 16 milionů korun. Tuto myšlenku v minulosti podpořil i premiér Petr Nečas.  Vedení města se už rozloučilo s možností, že by získalo bývalou věznici, ze které mělo vzniknout muzeum totality. Ve věznici v 50. letech minulého století v době procesů inscenovaných komunistickou mocí trpěli zástupci politické opozice i lidé zcela nevinní.

„Ministerstvo spravedlnosti má velmi napjatý rozpočet. Peníze navíc může získat jen prodejem zbytného majetku za tržní cenu. Tady je však nutné hledat jiné cesty, za naši svobodu zde umírali lidé,“ uvedl Petr Nečas loni v září.

Někdejší věznici převzal do správy v roce 1990 od vězeňské služby uherskohradišťský okresní soud. Projekt její rekonstrukce na vazební věznici a sídlo soudu však kvůli finanční náročnosti nebyl realizován. „Nakonec ministr Pospíšil dospěl k názoru, že by se budova měla prodat. Podlehli jsme tomuto tlaku a já jsem prohlásila, že budova je nepotřebná,“ uvedla dříve předsedkyně soudu Marie Chmelařová. Její nástupkyně Hana Kurfiřtová, která je řízením soudu pověřená, se budovy věznice vzdát nechce. „Dokud to budu moci ovlivnit, budu se snažit, aby ministerstvo spravedlnosti věznici opravilo,“ řekla soudkyně České televizi.

Soudkyně Hana Kurfiřtová a Petr Slinták z iniciativy za využití věznice (zdroj: ČT24)

Povodně udělaly z věznice sklad archiválií

Ve věznici mělo vzniknout muzeum totality

Město společně se Zlínským krajem chtělo v bývalé věznici zřídit muzeum totality, část prostor by sloužila školství, větší část pak  komerčním účelům. Věznice byla postavena na konci 19. století, od roku 1962 je však prázdná a postupně chátrá. Odhadované náklady na rekonstrukci budovy dosahují až k 500 milionům korun.

Soud při červnových povodních do někdejší věznice přesunul část svých archiválií, a budova tak ztratila punc nepotřebnosti, nezbytný pro souhlas státu s prodejem. Soud má nadále zájem o opravu objektu pro své potřeby. „Věznici potřebujeme, nemůžeme využívat naše sklepní prostory pro sklad archiválií,“ tvrdí Hana Kurfiřtová. I když je jasné, že s opravou ministerstvo spravedlnosti nepočítá, okresní soud možný vznik muzea totality blokuje. Peníze se snad najdou někdy v blízké budoucnosti, věří soudkyně Kurfiřtová.

Uherské Hradiště sice snahu o vybudování muzea nevzdává, ale vedení města vidí, že se jim projekt muzea vzdaluje. Pochybuje, že má smysl nechávat odložené peníze na nákup budovy od ministerstva spravedlnosti. Navíc Uherské Hradiště chtělo na projekt využít i zdroje z fondů Evropské unie. Tato možnost ale vyprší za dva roky. Do té doby se zřejmě o budoucnosti budovy definitivně nerozhodne.

Budova bývalé věznice v Uherském Hradišti
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod