Desetileté Vendulce narovnali lékaři páteř speciálními tyčemi

Brno - Ještě před několika týdny chodila desetiletá Vendulka Horská v korzetu. Vrozená skolióza páteře jí neumožňovala normálně fungovat. Do školy sice chodí, ale nemohla do tělocviku ani na delší procházky. A na koně, které tolik miluje, se mohla jen dívat. Před dvěma dny se jí změnil život. Je po speciální operaci, při které jí lékaři jako jedné z prvních do páteře našroubovali takzvanné rostoucí tyče. Ty jí páteř narovnají a zároveň porostou s ní.

Dva dny po operaci se jí pořád točí hlava. Její tělo si musí na nový stav zvyknout. Zkřivená páteř v osmdesátistupňovém ohybu jí utlačovala vnitřní orgány a ty se musí „nadechnout“. Za pár týdnů už ale Vendulka bude moci sednout na koně. A na to už se moc těší. „Sice nám pan doktor zatím nedovolil běhání, ale chvíli na koni posedět a chodit ano,“ vypráví za dceru její matka Hana Horská.

Díky této unikátní operaci bude moci Vendulka žít normálně. Nebude sice moci vrcholově závodit, ale rekreační sport, plavání a nebo běhání se pro ni stane normálním.

Skoliotická deformita páteře představuje zakřivení páteře do strany se současnou rotací obratlů a deformitou hrudního koše. Deformity páteře začínají a postupně se rozvíjí v různém věku dítěte. Postihují asi čtyři procenta populace a jejch přesná příčina není známa. Postiženi bývají jak chlapci, tak děvčata, děvčata jeden a půlkrát častěji. Progredující skoliózou ale dívky trpí 8x častěji než chlapci. Většina křivek se začíná vyvíjet okolo 10 let a progrese je nejpravděpodobnější během let rychlého adolescentního růstu od 10 do 16 let.

Operační technika, kterou ortopedi Fakultní nemocnice Brno použili, se používá u dětí mladších dvanácti let - tedy těch, které ještě rostou. Vyvinuli ji francouzští lékaři společně a americkými odborníky a používá se právě ve Francii a nově také v Polsku. „Při této operaci jsou nejprve do oblasti vrcholu a na oba konce deformity páteře zavedeny šroubky, do nichž se následně nasadí tyče. Při operaci se zablokují pouze tři obratle na vrcholu křivky a na obou koncích křivek se tyče umístí do šroubů tak, aby obratle mohly dále odrůstat. Tyč tedy jakoby roste s dítětem,“ popsal postup nově praktikované operace pro malé české pacienty Richard Chaloupka, přednosta ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Díky této nové metodě mohli brněnští lékaři vypustit dříve nutné opakované operace páteře, a omezit tak počet  opakujících se celkových několikahodinových anestezí. Ty totiž malé děti velmi zatěžují. A navíc díky nové technice děti po operacích nemusí nosit trupový korzet, který byl nutností u předešlých operačních technik.

Ortopedická klinika Fakultní nemocnice v Brně je jedinou, která operace tohoto typu provádí. Má třiatřicetiletou tradici a odoperuje 75 procent všech pacientů v České republice, což představuje asi 140 pacientů ročně.