Vyvážení bahna ze dna přehrady se zastaví. Povodí nemá povolení

Luhačovice/Přehrada - Kvůli bahnu z Luhačovické přehrady se dnes zástupci obcí z její těsné blízkosti sešli s představiteli Povodí Moravy. Chtěli vědět, kdo bude uklízet nepořádek z náklaďáků, které mají vozit odpad přes jejich vesnice. Namísto toho se dozvěděli zásadní informaci: Povodí Moravy nemá vyřízené povolení k ukládání sedimentu. Práce se tak zastavují a není známo, jestli budou dokončené do 31. května. Je tak otázkou, zda se rozjede na vyčištěné přehradě plánovaná rekreační sezóna.

„Je to problém související s nedávnými personálními změnami na Povodí Moravy. Ale to už nechceme řešit. Teď je jasné, že musíme počkat na povolení a nejpozději na konci února začít vyvážet, jinak to v termínu nestihneme,“ řekl dnes překvapeným starostům generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Dodal přitom, že úklid komunikací v obcích je součástí smlouvy se zhotovitelem OHL ŽS, což znamená, že se budou silnice čas od času uklízet. Všichni si však podle Světlíka musí na pár měsíců zvyknout na nižší komfort - ušpiněné boty, auta a kola.

Z problémů starostů, kteří se nejvíce báli nepořádku z nákladních aut, se stal problém ještě větší. Pokud by totiž Povodí Moravy nestihlo vybagrovat přehradu a vyvézt z ní usazeniny, nemohla by v klidu začít turistická sezóna, z níž vesnice žijí. „Budeme se samozřejmě snažit Povodí vyjít vstříc,“ prohlásila Olga Tkáčová (nez.), starostka Pozlovic, které by pocítily zdržení stavby asi nejvíce.

Teď budou všichni společně čekat, jak dopadnou geologické posudky a expertíza vzorků sedimentů, podle níž bude jasné, jestli se vůbec smí „dno“ Luhačovické přehrady vozit na pole v jejím okolí. Pokud dopadne dobře, bude mít i přesto Povodí plné ruce práce. Vytěžit a vyvézt 230 tisíc kubíků zeminy je práce na dlouhé měsíce.

Vydáno pod