Za noc na záchytce se v Kroměříži platí 12 700 korun. Přesto praská ve švech

Kroměříž - Probuzení na kroměřížské záchytce zabolí hned dvakrát. Kromě „zdravotních“ dozvuků prohýřené noci je vystřízlivění nepříjemné i při převzetí účtu. I přes astronomickou částku 12 700 korun za jedinou noc v Kroměříži o nocležníky nemají nouzi. Rok od roku tam končí stále víc lidí.

V roce 2008 tu nocovalo 269 hýřilů, loni se jejich počet rozrostl na 539 a letos už na záchytce přespalo na 950 flamendrů. Nemocniční personál má přitom k dispozici jen dvě místnosti: jednu prázdnou pro šest lidí, druhou – komfortnější s postelí – většinou pro jednu ženu.

„Jsme jediná záchytná stanice pro celý Zlínský kraj. Často se nám proto stává, že máme kapacity plné. Někdy k nám dokonce vozí klienty i ze sousedního Olomouckého kraje, protože to je blíž,“ vysvětluje mluvčí zlínské nemocnice Veronika Klímová.

Mluvčí zlínské nemocnice Veronika Klímová a zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková o kroměřížské záchytce (zdroj: ČT24)

Zvýšené počty lidí nocujících na záchytce evidují také policisté. „V podstatě dennodenně vozíme na záchytku opilé lidi. Bývají agresivní vůči okolí, bývají agresivní i na policisty, bývají agresivní sami na sebe,“ říká mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

„V roce 2008 tu nocovalo 269 hýřilů, loni se jejich počet rozrostl na 539 a letos už na záchytce přespalo na 950 flamendrů.“


Před pár dny například 52letá žena na tísňové lince 155 vyhrožovala sebevraždou. Policisté ji našli stát na mostě ve Vizovicích. Nadýchala téměř dvě a půl promile a putovala na záchytku.

Účet za noc strávenou pod odborným dozorem lékaře je však v případě kroměřížské záchytky dražší než v exkluzivním hotelu. „Ta částka je v současné době 12 700 korun. Mají možnost dohodnout si s vedením nemocnice splátkový kalendář a dluh postupně splácet,“ dodává Klímová.

Kolik lidí k dnešnímu dni za přespání na záchytce dluží, nemocnice nezveřejnila. Jediné, co někteří zaměstnanci kroměřížské nemocnice naznačili, je jejich přání přestěhovat záchytku do jiného města, nejlépe do Zlína. Tento návrh kraj projednává už dva roky, zatím bez výsledku.

„Vytipovali jsme jedno místo v Baťově nemocnici, ale z důvodu investic jsou zatím další úvahy pozastavené. Minimálně pro rok 2011 tak záchytka zůstane v Kroměříži,“ vysvětluje krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD).
Z blížících se silvestrovských oslav si personál kroměřížské nemocnice těžkou hlavu nedělá. Na Nový rok se totiž na záchytce víc lidí než v jiných dnech překvapivě neprobouzí.