Znojmo chce na podzemí peníze z EU

Znojmo - Znojmo udělalo další krok k využití svého podzemí. Několikakilometrový labyrint chodeb pod městem plánuje proměnit v adrenalinový park. Peníze na projekt chce radnice získat z Evropské unie. Pod Znojmem je vykopaných asi 30 km chodeb opředených spoustou legend.

Nové trasy by návštěvníky zavedly do míst, kam se dosud nikdy nedostali. Cílem ale není pohodový výlet s batůžkem na zádech. Turisté budou trasy absolvovat ve speciálních oblecích, budou mít helmy, místy se budou prodírat po břiše, někde se budou brodit vodou. Znojemská radnice počítá s tím, že s proměnou podzemí v adrenalinový park jí pomůže Brusel.

Vedoucí Odboru rozvoje města Znojma Zdeněk Čižmář o znojemském podzemí (zdroj: ČT24)

Zastupitelé na svém posledním jednání schválili žádost o peníze z evropských fondů. „Celkové náklady jsou třináct milionů, město by se podílelo asi dvěma miliony,“ vypočítává vedoucí odboru rozvoje města Znojma Zdeněk Čižmář. Úředníci zatím vyřizují stavební povolení pro tři různě fyzicky i časově náročné okruhy. „Budou tam trasy, které zvládnete za půl hodiny, ale také třeba za hodinu a půl,“ vysvětluje Čižmář. Pokud se městu povede získat evropské peníze, první odvážlivci by se mohli vydat do bludiště chodeb se svítilnami na helmách v roce 2012.