Charitativní polévka Boskovickým chutnala, vynesla rekordní sumu

Boskovice (Blanensko) - Rekordních 71 tisíc korun vynesla dnešní vánoční charitativní akce nazvaná Polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích. Rozdávala se při ní letos poprvé cibulačka. Každý za ni zaplatil dle svých možností. Vybralo se o 6 000 korun více než loni, přičemž letošní ročník byl z uplynulých šestnácti nejúspěšnější, řekl za pořadatele Rudolf Burgr. Peníze poslouží k podpoře postižených a sociálně slabých.

„Rozdali jsme přes tisíc porcí polévky. Mnozí si ji odnesli domů, kde si ji naservírují na štědrovečerní stůl,“ uvedl Burgr. Doplnil, že mezi dárci letos ubylo lidí, kteří věnovali za polévku vysoké částky, většina lidí ale za porci cibulačky zaplatila tentokrát vyšší sumu, než tomu bylo v minulosti.

Boskovické rozdávání polévky patří k nejúspěšnějším charitativním akcím na jižní Moravě. Trvá pouze hodinu. Za uplynulých 16 ročníků se při něm vybralo 410 tisíc korun. Peníze byly použity například na nákup zdravotních pomůcek pro tělesně postižené a na ozdravné pobyty pro ně. Mezi obdarovanými jsou lidé, jimž zničily domovy povodně, nebo seniorka, které vyhořel byt. Zisk z letošní sbírky bude rozdělen mezi potřebné počátkem příštího roku.

Azylový dům v Ostravě-Fifejdech připravil večeři pro matky s dětmi

Charitativní akce se organizovaly po celé republice. Na štědrovečerní hostinu pro 50 žen a jejich děti se přichystaly v azylovém domě v Ostravě. Protože o Vánocích by podle vedoucích azylového domu nikdo neměl být sám, připravili vánoční oběd také pro ženy, které nikoho nemají. „Ráno jsme v azylovém domě napekli asi 400 koláčů, pak jsme nechali uvařit oběd, který se skládá z bramborového salátu a řízku,“ dodala Marcela Stryjová.

Štědrou nadílku si užívaly děti z dětského domova v Trnově

Dětské domovy opouští o Vánocích jen hrstka dětí, které si vyzvedne někdo z příbuzných. Těm ostatním se snaží tety v domově Štědrý večer co nejvíc zpříjemnit. V Trnové na severním Plzeňsku zůstalo přes Vánoce 30 dětí. Pod stromečkem letos od  rodičů a sponzorů našly prý více než kdy jindy. Ještě před rozbalováním dárků si zazpívaly koledy a přivítaly místního faráře i s betlémským světlem.

  • Akce Polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2199/219888.jpg
  • Akce Polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2199/219890.jpg
  • Děti z trnovského dětského domova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2200/219906.jpg