Templářské sklepy a potravinářská inspekce se utkají u soudu

Brno - Templářské sklepy Čejkovice podaly žalobu proti opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která firmě uložila stáhnout zhruba jeden milion litrů vín z trhu. Podle inspekce šlo o vína neznámého původu. Vinařská firma u Krajského soudu v Brně žádá také o přiznání odkladného účinku opatření a přednostní vyřízení případu. Čeká, že soud v těchto bodech rozhodne ještě do Vánoc. I potravinářská inspekce se už obrátila na policii.

Templářské sklepy nyní počítají škody, které jí inspekce svým postupem údajně způsobuje. „Až bude kauza soudem rozsouzena, sečteme přímé a nepřímé škody, znaleckým posudkem vyčíslíme poškození dobrého jména,“ informoval mediální zástupce firmy Svatopluk Bartík. Templářské sklepy budou podle něj vymáhat škodu po státu. Celková škoda se může vyšplhat do stovek milionů korun. Největší propady tržeb vinařské družstvo zaznamenalo u středně drahých a drahých vín.

Inspekce postupuje brutálně, tvrdí Templářské sklepy

Firmě vadí zejména údajné porušování mlčenlivosti ze strany inspekce. Pokud by o kontrole neinformovala, nevznikla by podle Bartíka panika na trhu a nedošlo by k poškození dobrého jména firmy. Postup inspekce označil za úmyslný, svévolný a brutální. Kontrola je podle něj postavena na hliněných nohách.

Templářské sklepy měly pod tlakem potravinářské inspekce stáhnout z prodeje více než milion litrů vína. Zatím se ale za vydatného přispění inspektorů, kteří lahve začali z regálů stahovat sami, podařilo stáhnout jen asi 140 tisíc lahví vína. „Odběratelé si nechtějí komplikovat život. Vína si vyměňují za vína, která inspekce nerozporuje,“ uvedl Bartík.

Ve sporu inspekce a vinařské firmy se jedná o víc než milion litrů vína ročníku 2009. Inspekce chce zamezit prodeji těchto vín, protože prý pocházejí z hroznů neznámého původu. Templářské sklepy vína přes požadavek inspekce odmítly stáhnout z trhu.

Ani inspekce neotálela, obrátila se na policii

Inspekce v prosinci podala na firmu trestní oznámení pro podezření z trestného činu poškozování spotřebitele. Podle inspekce nebyl jejím pracovníkům umožněn vstup do výrobních a skladových prostor, a to ani za asistence policie. Kontroloři podle ní tedy nemohli ověřit, zda firma uváděla zakázaná vína do oběhu, nebo ne.

Celý spor začal 16. listopadu, kdy inspekce zveřejnila zprávu, že Templářské sklepy nakoupily více než tunu hroznů neznámého původu a použily je k výrobě více než milionu litrů vína. Hrozny Templářské sklepy koupily od brněnské společnosti BJ VITIS, která je předtím nakoupila od další brněnské firmy DOAL STAV. Na vinicích, ze kterých měly hrozny pocházet, se ale podle inspekce v daném roce nic neurodilo nebo víno pěstitelé prodali někomu jinému či použili pro vlastní spotřebu.

Templářské sklepy se brání tím, že původ vína prověřovaly prostřednictvím on-line registru vinic ministerstva zemědělství. „Provádíme největší počet těchto prověření. Tento způsob funguje šest let,“ tvrdí ředitel sklepů Pavel Pastorek.

Vydáno pod