Zahrádkáři v Brně kritizují chystaný územní plán

Brno - Brněnským zahrádkářům se ani trochu nelíbí chystaný územní plán. Architekti v něm navrhují, aby plocha zahrádek klesla z dnešních bezmála 1 400 hektarů na zhruba polovinu, záleží na variantě. Zhruba pětinu zrušených zahrádek chtějí architekti využít k bydlení, další plochy jako parky, plochy k rekreaci či sport.

Předseda brněnských zahrádkářů Petr Pěta uvedl, že za posledních 20 let ubyla v Brně víc než třetina zahrádek. Řekl, že seniorům nabízejí zahrádky prostor pro trávení volného času a seberealizaci. Místopředseda Martin Říha argumentoval tím, že tam mohou trávit rodiče či prarodiče čas s dětmi a mít je pod kontrolou. Podle ekoložky a bioložky Olgy Skácelové fungují zahrádky jako plíce města a ochlazují ho v horkých dnech. Dávají také městské krajině bohatší faunu i flóru, než by to dokázaly jen parky. „Jsou v tomto mnohem ekologičtější pro zdraví města,“ řekla o zahrádkách.

Zahrádkář Petr Pěta:

„Je to rána všem brněnským zahrádkářům… zejména v lokalitě Brno-střed a Brno-jih, kde se zahrádky likvidují úplně.“

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Magistrát ale vlnu nevole nechápe. Sám toto téma rozvířil dřív, než podle zákona musel. Prý se chtěl se zahrádkáři rozumně dohodnout, teď se mu to vrací jako bumerang. „Lokality v centrální oblasti města je škoda nadále využívat k zahrádkaření. Pro městu bude daleko vhodnější využít je k bydlení a pro městskou zeleň,“ říká vedoucí Odboru územního plánovaní a rozvoje Kateřina Leopoldová. Konkrétní změny jsou během na dlouhou trať. Kdy k nim dojde a zda vůbec, by mohlo být jasnější v únoru. V tu dobu má dojít k oficiálnímu veřejnému projednávání, než se tak stane, chtějí zahrádkáři vznést vůči koncepci společně námitky.

Koncept nového územního plánu má tři varianty. Radnice je aktuálně projednává s veřejností. Poté zastupitelé z variant vyberou, odborníci tu vítěznou rozpracují a zastupitelstvo územní plán schválí. Úředníci při debatě zahrádkáře povzbuzovali, aby zaslali do přípravy nového územního plánu své podněty.

Vydáno pod