Nejrozsáhlejší výstava v Domě umění mapuje sto let jeho fungování

Brno – Nová výstava Domu umění města Brna představí díla stovky českých i zahraničních umělců, kteří tam v minulosti vystavovali. Vzpomínková expozice připomíná sté výročí vzniku výstavní síně, kde svoje díla představili světoznámí čeští umělci jako Toyen, Jan Zrzavý, Otakar Kubín nebo Emil Filla. Výstava zahrnuje přibližně 500 děl a pro veřejnost bude otevřena od středy v budovách Domu umění a Domu pánů z Kunštátu.

Exponáty na výstavu poskytly z velké části české galerie a muzea, část děl pochází se soukromých sbírek. „Díla od Špáty nebo Kubišty vůbec není lehké zapůjčit, také hodnota výstavy a její pojištění je nesrovnatelně vyšší. S nedávnou vzpomínkovou výstavou o dvaceti letech demokracie se to nedá srovnat,“ řekl ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek.

„Velké výstavy představil Dům umění v 50. letech pod vedením Adolfa Kroupy, kdy se konaly dvě významné výstavy o české moderní malbě,“ uvedla kurátorka výstavy Jana Vránová. Byl to právě brněnský Dům umění, který v osmdesátých letech vystavil díla Jiřího Koláře nebo Milana Knížáka. Práce těchto umělců se tehdy vymykaly požadavkům oficiální kulturní ideologie. „Ideologie ale často určovala, co se bude vystavovat. V období druhé světové války zde byla nacistická propagandistická díla a o něco později, v raných 50. letech, se tu objevilo několik výstav sovětských autorů,“ shrnul Koryčánek. Na výstavě se objeví také díla umělců, kteří v Domě umění vystavovali v posledních letech. Jde například o Tonyho Cragga, Jiřího Georga Dokoupila, Magdalenu Jetelovou a Arnulfa Rainera.

Dům umění pořádá vzpomínkovou výstavu (zdroj: ČT24)

Výstava návštěvníkům nabídne také archiválie, dokumenty z počátečního válečného období a fotografie dokumentující důležité události politického a společenského života v Brně včetně stavebních proměn města a budovy výstavní síně. Výstava více než pěti set děl potrvá do února 2011.

Dům umění na Malinovského náměstí postavili v roce 1920 ve stylu vídeňské secese. Původně nesl jméno císaře Františka Josefa a sloužil brněnské německé umělecké komunitě. Po válce, kdy dům přešel do rukou města, byl přestavěn architektem Bohuslavem Fuksem do stylu brněnského funkcionalismu. Ve správě Domu umění je také Dům pánů z Kunštátu v Dominikánské ulici.