Ve zlínském babyboxu skončilo první miminko. Věruška

Zlín - V babyboxu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně našli lékaři včera kolem půl desáté večer historicky první miminko. Podle lékařů je holčička zdravá a je v pořádku. Váží 3010 gramů, měří 49 centimetrů a dostala jméno Věra. Je 39. dítětem v České republice, které pomohly babyboxy zachránit.

„Signál z babyboxu oznamující, že byl otevřen, jsme dostali ve 21.32 hodin. Hned jsem tam se sestřičkou běžela a našly jsme holčičku zabalenou v ručníku a tričku. Začala plakat a my ji vzaly a rychle jsme ji dopravily na novorozenecké oddělení. Ve 21.45 už byla na jednotce intenzivní péče,“ sdělila lékařka novorozeneckého oddělení zlínské nemocnice Věra Dostálková. Právě její křestní jméno dal nalezenému dítěti iniciátor zřizování babyboxů v České republice Ludvík Hess. „Dítě je pravděpodobně z chudých poměrů a my jsme rádi, že skončilo v péči lékařů,“ dodal Hess.

Lékaři ani policisté po matce pátrat nebudou. Žena má ze zákona možnost dítě do babyboxu anonymně odložit. „Policie o případu informovala pracovníky orgánu sociálně právní ochrany dětí zlínského magistrátu. Osud holčičky bude zatím v jejich rukou,“ dodala policejní mluvčí Jana Bartíková.

Zlínský babybox je v provozu od Mikuláše roku 2007. V celé České republice byl v pořadí pátý, teď už je jich 41.

Vydáno pod