Zelení v Brně kritizovali souhlas rady se stavbou objektu Erasmus

Brno - Opoziční zelení dnes kritizovali rozhodnutí brněnské městské rady související s rezidencí Erasmus. Vadí jim, že radní souhlasili se stažením žaloby proti investorovi a také schválili majetkovou směnu vstřícnou k firmě. Musí ji ještě stvrdit zastupitelé. Podle zelených město málo hájí územní plán. Na místě mohou podle dokumentu  vzniknout vysokoškolské koleje či ubytovny učitelů, ale ne komerční bytové objekty, řekl dnes novinářům zastupitel Martin Ander (SZ).

„Město je garantem územního plánu. Musí si tyto věci ohlídat, aby nedocházelo k tomu, že různí stavebníci budou obcházet ustanovení územního plánu a budou si na pozemcích dělat, co uznají za vhodné,“ řekl Ander. Lidé bydlící v okolí už dřív kritizovali, že firma budoucí byty nabízí na běžném realitním trhu. Radnice to dosud oficiálně nepřipustila.

Žalobou se město dřív domáhalo vyklizení pozemku. V místě stavby bylo původně městské parkoviště. Ke stavbě byl pozemek potřeba. Město proto v minulosti souhlasilo s tím, že se ho vzdá, pokud poblíž vznikne nové městské parkoviště jako náhrada. Investor ho postavil, zbývalo směnit pozemky. Do směny vstupují jako majitelé pozemků Brno a Vysoké učení technické (VUT). Výměna se však dosud neuskutečnila, na příštím zasedání ji mají schvalovat zastupitelé. Koalice složená z občanských a sociálních demokratů na posledním zasedání směnu odsouhlasila. V zastupitelstvu mají obě strany pohodlnou většinu.

Primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) souhlas se směnou obhajoval tím, že platnost stavebního povolení potvrdil krajský úřad. Je platné a vykonatelné, řekl. Zelení s tím nesouhlasí. „Listopadové rozhodnutí krajského úřadu nebylo žádným “povolením stavby„, ale vrácením rozhodnutí zpět magistrátním úředníkům z důvodu formálních chyb,“ uvedli zelení. Podle nich se tak město vzdalo předčasně.

Zastupitelé kontroverzní projekt projednají 14. prosince. Lze čekat bouřlivou diskusi.

Místo výstavby bytového komplexu Erasmus
Zdroj: ČT Brno